Kanadalaisella laulajalla taiteilijanimeltään Garou, on saman niminen cd-levy...

Kanadalaisella laulajalla taiteilijanimeltään Garou, on saman niminen cd-levy...

Kanadalaisella laulajalla taiteilijanimeltään Garou, on saman niminen cd-levy, jonka datapuoli on täysin musta. En ole nähnyt muita vastaavia. Ovatko ne datapinnan, oliko ne nyt koloja vai nystyröitä, joilla informaatio on kirjoitettu, kuitenkin todellisuudessa kirkkaita, vaikkei siltä näytä? Muutenhan levyä ei kai voisi lasersäteellä lukea?

Vastaus

Wikipediassa (http://fi.wikipedia.org/wiki/CD-levy) todetaan CD-levyistä seuraavaa:

"CD:lle tieto tallennetaan pitkään, spiraalimaiseen nystyräjonoon (lukupuolelta nähtynä), joka kiertää levyn sisäreunasta ulkoreunaan. Ura sisältää noin 125 nanometriä korkeita ja 500 nanometriä leveitä kohoumia, joihin tieto tallennetaan binäärisenä. Nystyrät luetaan aallonpituudeltaan 780-nanometrisellä puolijohdelaserilla pohjalla olevan polykarbonaattikerroksen läpi. Korkeusero aiheuttaa nystyrästä ja sitä ympäröivästä levystä heijastuvien säteiden välille vaihe-eron, jonka soittimen elektroniikka havaitsee.

Levyn luku perustuu vakionopeudella tapahtuvaan heijastusmuutoksen tunnistukseen: kunkin nystyrän alku ja loppureuna edustaa ykköstä. Harjanteessa lukusäteen heijastus on huono, tasaisella osuudella heijastus on suuri, näiden kestot edustavat peräkkäisiä nollia aikajanalla. Nystyrän tai tasangon pituus siis määrää peräkkäisten nollien lukumäärän.

Tehdastekoiset CD:t eroavat suuresti CD-R-levyistä. Tehdasvalmisteiset CD:t valmistetaan valamalla, ja data on niissä fyysisesti levyn (etiketti)pinnan kuoppina. Poltettavien levyjen lukupinta on tasainen, ja niiden heijastusmuutokset saadaan aikaan pinnan heijastusominaisuuksia käsittelemällä."

Eli tämän perusteella ymmärtäisin asian niin, ettei tehdasvalmisteisteisten CD-levyjen värillä ole väliä. Mustankin levyn kohdalla kyse on pinnan korkeuseroista, ei kolojen kirkkaudesta.

Kommentit (0)

Vastauksesi