Kalle Päätalon tyyliä mukaileva toimittajan kertomus HeSa:ssa v. 1982 tai sen jälkeen, löytyykö?

Kalle Päätalon tyyliä mukaileva toimittajan kertomus HeSa:ssa v. 1982 tai sen jälkeen, löytyykö?

Kalle Päätalon kirja Tammerkosken sillalla ilmestyi 1982. Kirja kertoo sodan jälkeisistä ajoista ja kirjassa kerrotaan mm. että Kalle ansaitsi ensimmäisiä palkkarahoja hakkaamalla klapeja osuuskaupan liiterissä. Kirjan ilmestymisen aikoihin tai sen jälkeen Helsingin Sanomissa julkaistiin puolen sivun mittainen jonkun toimittajan kirjoittama kertomus. Se oli tyyliltään hyväntahtoisen sarkastinen ja Päätalon kieltä ja kirjoitustyyliä mukaileva. Kertomuksessa Kalle melkein löi yhden pölkyn halki ja söi sitten eväitään. Eväänä oli pitkä leivänviipale ja sen päällä oli yksi makkaranviipale jota Kalle siirteli huulillaan eteenpäin aina leipää haukatessaan. Kysymys kuuluu että mistä tuo kertomus olisi saatavissa uudestaan luettavaksi ? Toivottavasti vastaus on tarkempi kuin ohje mennä Pasilan kirjastoon selaamaan Helsingin Sanomien mikrofilmattuja numeroita! Se olisi toivottoman laaja työ ja etsityn artikkelin löytäminen käytännössä mahdotonta.

2 vastausta

Eri tavoin googlettaen vastausta ei tunnu löytyvän. Helsingin Sanomien verkkoversion arkistohakukin yltää vain vuoteen 1990 asti, joten 1980-luvulla julkaistun tarinan etsiminen sen avulla ei onnistu. Pyysimmekin apua suoraan lehden toimituksesta. Heillä on vähän paremmat mahdollisuudet penkoa vanhempia juttuja.

Pääasiassa hakuja tehtiin vuoden 1982 artikkeleista. Toimitus lähetti meille vastauksensa liitteenä kaksi löytämäänsä kopiota. Sunnuntainumerossa 24.10.1982 julkaistiin kirja-arvio Tammerkosken sillalla -romaanista. Kriitikot eivät tuohon aikaan juurikaan noteeranneet Päätalon sanataidetta, eikä kirjan arvostellut Juhani Niemi myöskään erityisemmin innostu uutuudesta. Kyseessä on kuitenkin vain tavanomainen arvostelu. Samassa numerossa toimittaja Juhani Aromäki haastatteli Päätaloa. Tämä laajempi juttu on leppoisa juttutuokio kirjailijan kanssa, mutta sekään ei ole fiktiivinen Päätalon tyyliä jäljittelevä kertomus. Lisäksi tuolta vuodelta löytyi runsaasti sivuja, joissa mainostettiin Päätalon kirjauutuutta ja huomioitiin hänen mittava veroäyrikertymänsä. Kysy.fi kiittää toimittaja Esa Liljaa työpanoksesta juttujen jäljittämisessä.

Etsitty kertomus ei todennäköisesti olekaan indeksoitu arkistoihin Päätalon nimellä. Sepitehän oli toimittajan tyylileikittely, ei "oikean" Päätalon teksti eikä myöskään Päätaloa kirjailijana koskeva artikkeli. Siksi sen hakeminen myös toimituksen omin keinoin on vaikeaa. Ikävä kyllä, joutunet tutkimaan Pasilan kirjastossa vanhoja Hesareita. Ellei sitten sama tarina olisi jäänyt jonkun lukijamme mieleen ja johtolankoja saataisiin tänne?

 

 

Kommentit (0)
30.01.201815:50
250
31

Palaan vanhaan kysymykseen. Helsingin Sanomat lehden aikakoneessa on nykyään hakutoiminto. Sieltä löytyi vastaus kysymykseen.  Kysytty juttu  on HS 12.1.1985  lehdessä sivulla 13, osastossa HORISONTTI 2, jutun kirjoittaja tunnettu edesmennyt toimittaja Ilkka Malmberg.

Kommentit (0)

Vastauksesi