Kaksiteräinen miekka

Kaksiteräinen miekka

Damokleen miekka kävi selväksi, mutta mikä oli se kaksipuolisella terällä varustettu miekka , joka pyyhkäisi päitä poikki mennen tullen?

Vastaus

Kaksiteräisen miekan molemmat reunat ovat teräviä, siitä siis nimi. Ajatellaan, että kaksiteräinen miekka aiheuttaa suurempaa tuhoa kuin yksiteräinen ja sen käsittelijältä vaaditaan erityista taitoa. Varomattomasti käytettynä se voi vahingoittaa lyöjää itseään. Kaksiteräinen miekka mainitaan raamatussa ja sitä verrataan Jumalan sanaan: "Jumalan sana on elävä ja väkevä. Se on terävämpi kuin mikään kaksiteräinen  miekka, se iskee syvään ja viiltää halki sielun ja hengen, nivelet ja luiden ytimet, se paljastaa sisimmät aikeemme ja ajatuksemme. (Hebr.4:12,13)"  Roomalaiset sotilaat käyttivät kaksiteräistä miekkaa ja siitä käytettiin nimeä gladius; tästä nimestä syntyi gladiaattori (vrt. latinan gladius 'miekka' ja gladiator 'miekkamies',). Kaksiteräinen gladius oli helppo valmistaa ja siitä tulikin roomalaisten sotilaiden luottoase, mikä osaltaan siivitti roomalaisten legioonien voittokulkua ja maailmanvalloitusta.

Jukka Parkkisen kirjassa Aasinsilta ajan hermolla Kaksiteräinen miekka määritellään näin: "Kun jollakin asialla on sekä hyviä että huonoja vaikutuksia, se on kuin kaksiteräinen miekkä eli miekka, jossa on kaksi lapetta. Kaksipuolisuuden ajatus on, että miekka voi kääntyä myös käyttäjäänsä vastaan." Ajatuksena on siis, että tietyt asiat kannattaa harkita erityisella huolella seuraamuksia myöten, etteivät ne käänny lopulta asianomaista itseään vastaan.

 

 

Kommentit (0)

Vastauksesi