Kaivosonnettomuus Amerikassa 9.6.1917

Kaivosonnettomuus Amerikassa 9.6.1917

Setäni kuoli Amerikassa kaivosonnettomuudessa 9.6.1917. Haluaisin enemmän tietoa onnettomuudesta?

Vastaus
22.01.201515:33
2200
66

Kyseessä lienee varmaankin Buttessa, Montanan osavaltiossa Granite Mountain ja Speculator -kaivoksissa tapahtunut onnettomuus. Onnettomuudessa kuoli, lähteistä riippuen, ainakin 167 kaivosmiestä, ja se on edelleenkin Yhdysvaltojen tuhoisin Tunnelilouhintaa käyttävissä kaivoksissa tapahtunut onnettomuus.

Kesäkuun 8. 1917 noin kello 23.30 Granite Mountain -kaivoksen pääkuiluun oltiin laskemassa sähkökaapelia, jonka oli tarkoitus antaa virtaa parhaillaan asennettavalle sammutusjärjestelmälle. Pätkä kaapelin lyijypäällystettä kuoriutui vahingossa pois, jolloin eristyskuitua tuli esiin. Kaapelin eristyskuitu syttyi tuleen kaivosmiesten käyttämästä karbidilampun liekistä, ja kaivoskuilussa roikkuva palava kaapeli puolestaan sytytti kuilun tukirakenteina käytetyt erikoiskäsitellyt puuosat. Pian tuli, savu ja palokaasut täyttivät koko kaivoksen valtavan tunneliverkoston. Suurin osa menehtyneistä kuoli hapenpuutteeseen.

Yhdysvallat oli liittynyt mukaan ensimmäiseen maailmansotaan vain pari kuukautta aiemmin, ja heti palon jälkeen kaivosyhtiön edustajat vihjailivat että tulipalon takana olisi saksalaismielisiä henkilöitä. Kolme päivää ennen onnettomuutta oli pidätetty useita irlantilaisia, itävaltalaisia ja suomalaisia mielenosoittajia jotka vastustivat asevelvollisuutta ja sotimista brittien rinnalla. Tämän seurauksena Butteen sijoitettiin Yhdysvaltain armeijan joukkoja ylläpitämään järjestystä ja nostamaan isänmaallista henkeä. Tämä puolestaan johti kaivosmiesten laajoihin lakkoihin.

Butten kaupungissa sijaitsee muistomerkki onnettomuudessa kuolleille kaivosmiehille (linkki muistomerkin verkkosivuille alla).

Michael Punke on kirjoittanut tapauksesta englanninkielisen kirjan "Fire and Brimstone: The North Butte Mining Disaster of 1917" (ISBN 978-1401308896).

Lisäksi ainakin James D. Harrington on tutkinut onnettomuutta (linkki englanninkieliseen .pdf -artikkeliin alla, vaatii Adobe Acrobat -lukuohjelman).

Kommentit (0)

Vastauksesi