Kaipaan lisätietoa kasvis-atkins tai eko-atkins nimisestä...

Kaipaan lisätietoa kasvis-atkins tai eko-atkins nimisestä...

Kaipaan lisätietoa kasvis-atkins tai eko-atkins nimisestä vähähiilihydraattisesta kasvisruokavaliosta. Mitä ruokia tässä dieetissä syödään? Millainen voisi olla viikon kasvis-atkins ruokalista?

Vastaus

Kasvis-Atkins eli eko-Atkins on vegetaristinen versio Atkinsin-dietistä. Sitä kutsutaan myös eco-atkinsiksi.

Toronton St.Michaelsin sairaalassa testasivat tutkijat korkeaproteiinisen kasvisruokavalion tehoa painonpudotukseen ja pahan kolesterolin (LDL) laskuun.

Tutkimukseen osallistuvat söivät saman verran proteiineja ja hiilihydraatteja kuin alkuperäisessäkin atkinsin-dieetissä. Proteiinit saatiin kasvisperäisistä ruoka-aineista. Verrokkiryhmä oli lakto-ovo vegetaristisella dieetillä ja ruokavalioon kuului myös maitoa ja kananmunaa. Molempien ryhmien osallistujat laihtuivat saman verran, mutta pelkkää kasvisproteiinia saaneiden LDL-kolesteroli tasot olivat laskeneet selvemmin.

Eric C. Westmanin kirjasta "Uusi Atkins, uusi sinä"
löytyy ohjeet myös vegaanille.

Vegaanin on kiinnitettävä huomiota riittävään proteiinin saantiin ja siksi useissa kasviskeittokirjoissa kerrotaan, miten saada tarpeeksi proteiineja kasvisruokavaliolla. Proteiinin lähteinä toimivat soijatuotteet, siemenet ja palkokasvit sekä kokojyvävilja, etenkin korkean proteiinipitoisuuden kvinoa.

Ruokalistalle voisi kuulua erilaisia soija, hamppu tai pähkinäpihvejä salaatin kanssa tarjottuna tai sipuli-kasviskeittoa, johon on lisätty makeuttamatonta maapähkinävoita. Atkinsin dieetissä tarvittavia rasvoja saa pähkinätahnoista, avokadosta ja kasvisöljyistä.

Reseptejä ja ideoita ruokalistaan löytää mm. seuraavista kirjoista:

Nieminen, Jere: Vegaanin kotiruokakirja (Moreeni 2010)

Elliot, Rose: Kasvisruoan keittokirja (Otava 2000)

Lähteet:

Uusi Atkins, uusi sinä: Loistava tapa pudottaa painoa ja elää terveellisesti/Eric C. Westman(readme.fi 2011)

http://www.webmd.com/diet/features/the-eco-atkins-diet

http://kblog.lunchboxbunch.com/2009/06/eco-atkins-diet-healthier-weight-...

Kommentit (0)

Vastauksesi