Kaikkihan me tiedämme, etteivät kolajuomat ole hyväksi hampaille, mutta...

Kaikkihan me tiedämme, etteivät kolajuomat ole hyväksi hampaille, mutta...

Hei! Kaikkihan me tiedämme, etteivät kolajuomat ole hyväksi hampaille, mutta muistan lukeneeni jostain erään hammaslääkärin mielipiteen, että sillä ei ole mitään väliä, onko kyseessä cola, taikka maustettu vichy, vaan kummankin pH on sama, joten hampaat vahingoittuvat yhtä paljon. Mielestäni tämä väite kuulostaa epäuskottavalta. Jos juon appelsiinimehua hampaisiin tulee epämiellyttävä tunne, mutta juodessani sekamehua tätä tunnetta en ole huomannut. Samoin käy, kun juon colaa, hampaita hiukan vihloo, mutta vichyä juodessa ei, vaikka se olisikin sitruunan makuista. Olenko siis mahdollisesti luulosairas, vai onko kolajuomissa jotain hampaille vahingollisempaa?

2 vastausta

Netistä löytyi pH-mittaustuloksia, joiden mukaan kolajuomat ovat selvästi hapokkaampia kuin vichyt. Kolajuomien pH on alimmillaan n. 2,5 kun vichyllä luku on n. 5 paikkeilla. Appelsiinimehun pH on puolestaan n. 3. Neutraalin nesteen pH on 7 ja hyvin happaman 0.

Virvoitusjuomat sisältävät usein monia happoja kuten sitruunahappoa (E 330), fosforihappoa (E 338) ja tietenkin hiilihappoa, joka on tarkemmin veden ja hiilidioksidin muodostama yhdiste.

Kolat ja muut virvoitusjuomat erottuvat suuremman hapokkuutensa lisäksi vichystä myös sisältämiensä sokereiden vuoksi - jos kyse on sokerilla makeutetuista limuista. Sokerit eivät tunnetusti ole hyväksi hampaille, vaan ovat suussa elävien mikrobien herkkuruokaa.

Näiden tietojen valossa tuntuu aika kummalliselta, että hammaslääkäri olisi vetänyt yhtäläisyysmerkin vichyn ja kolan välille.

Sokerittomien kola- ja muiden virvoitusjuomien ongelma ovat keinotekoiset makeutusaineet, kuten aspartaami, joiden vaikutuksesta terveyteen on ristiriitaista tietoa. Joissakin tutkimuksissa on havaittu aspartaamin aiheuttavan terveyshaittoja (esim. Ramazzini-instituutin tutkimus vuonna 2005), mutta toisissa tutkimuksista on päädytty siihen, ettei haittoja ole (esim. EFSA:n turvallisuusarvio vuodelta 2006).

Lähteitä:
http://www.edu.helsinki.fi/malu/kirjasto/mbl/kemia/sovelt.htm
http://www.tiede.fi/
http://igs.kirjastot.fi/iGS/kysymykset/haku.aspx

Kommentit (0)
14.02.201317:35
5
5

"Selvityksen mukaan sekä tuoremehu että vitamiinivesi vaikuttivat hampaisiin enemmän kuin kolajuomat."

Lähde: http://www.hs.fi/ulkomaat/Ruotsalaislehti+Tuoremehu+vaarallisempaa+hampa...

Ja tosta hiilihaposta oikaisu:

"Kahvin parkkihappo ei aiheuta eroosiota eikä myöskään kivennäisvesien hiilihappo."

Lähde: http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=trs00015

 

Kommentit (0)

Vastauksesi