Kaikki varmaan tietävät kompakysymyksen "montako nollaa on biljardissa?" Onko...

Kaikki varmaan tietävät kompakysymyksen "montako nollaa on biljardissa?" Onko...

Kaikki varmaan tietävät kompakysymyksen "montako nollaa on biljardissa?" Onko biljardi oikea luku, kun (1 ja 15 nollaa) kun wikipedia käyttää nimitystä tuhat biljoonaa, mutta iltalehdessä puhuttiin tähtien sodan "kuolemantähdestä" jonka rakentaminen maksaisi 644 biljardia. Onko toimittajalle sattunut lapsus, vai onko kyseinen termi virallisesti / tai vähemmän virallisesti hyväksytty malli?

3 vastausta

Biljardi ei ole luku vaan nimitys joukolle pallopelejä, joita pelataan tietynlaisen pöydän äärellä kepillä tökkien (esim. kasipallo, ysipallo, snooker).

Ei ole vaikea arvata mistä lapsukset tulevat suurista luvuista puhuttaessa; englannin- ja amerikanenglannin merkitykset eroavat ja suomenkieliset vastineet sen mukaisesti.

Billion (Eng) = biljoona (10 potenssiin 9)
Billion (Am) = miljardi (10 potenssiin 9)
Trillion (Eng) = triljoona (10 potenssin 18)
Trillion (Am) = biljoona (10 potenssin 12)

Kääntäessä käytäntönä pidetään, että 'billion' on 'miljardi' ja 'trillion' on 'biljoona'.

Biljardi ('billiards' englanniksi) ei kuitenkaan tarkoita lukua missään kielessä eli tällä kertaa on toimittajalla käynyt selkeä lapsus tai Kuolemantähti tosiaan rakennettin 644:lla biljardipelillä.

lähde:
Hurme, Raija - Englanti-suomi suursanakirja (WSOY, 2003)

Kommentit (0)
13.03.201622:34
20663
104

Jotta asiasta ei jäisi liian yksinkertainen kuva, täytyy ikävä kyllä paljastaa että vaikka biljardia ei suomen kielessä ole tapana käyttää lukusanana, niin kyllä sekin mahdollista on. Samoin englannin kielen "billiard" saattaa jossain tilanteessa olla lukusana, tosin vain vanhoissa teksteissä.

Asia on erittäin tarkasti selitetty (enkuksi) lähteessä, joka kertoo kahdesta suurten lukujen skaalasta. Lyhyessä skaalassa biljoona on tuhat miljoonaa ja triljoona on tuhat biljoonaa, jne. Pitkässä skaalassa taas biljoona on miljoona miljoonaa ja triljoona on miljoona biljoonaa, jne. Amerikassa on aina käytetty lyhyttä skaalaa, ja biritkin ovat siirtyneet käyttämään sitä, mutta muualla Euroopassa käytetään edelleen pitkää skaalaa. Miljardi, biljardi ja triljardi kuuluvat pitkän kaavan sanastoon, mutta niitä käytetään harvoin.Yleensä puhutaan tuhannesta miljoonasta, tuhannesta biljoonasta ja tuhannesta triljoonasta. Näin lyhyesti suomennettuna. Kannattaa lukea koko tarina.

Kommentit (0)
13.03.201620:27
6097
78

Joka tapauksessa niin suuria lukuja, että sama vaikka sanoisi tsiljoona ;)

Kommentit (1)
Kerrotaan että G.W. Bush kauhistui kun sai neuvonantajiltaan kuulla että kolme brasilial... Kerrotaan että G.W. Bush kauhistui kun sai neuvonantajiltaan kuulla että kolme brasilialaista ("three Brazilians") on saanut surmansa amerikkalaisten operaatiossa -- ja kysyi sitten, varmuuden välttämiseksi, kuinka paljon onkaan "brazillion".
13.3.2016 22:14 Telttu Ella 20663

Vastauksesi