Kaikki kysymykset viittaa Australiaan: Maa ja kansalaiset? Miten uskonto...

Kaikki kysymykset viittaa Australiaan: Maa ja kansalaiset? Miten uskonto...

Kaikki kysymykset viittaa Australiaan: Maa ja kansalaiset? Miten uskonto vaikuttaa ruokiin? Mitä ruoka-aineita käytetään, miten hankitaan? Miten rukoa valmistetaan? Miten ruoka nautitaan: ateriointiajat? Erikoisia ruokatapoja? Onko alueellisia eroja?

Vastaus

Perinteisesti Australian ruokakulttuuri perustui pääosiltaan emämaan, eli Englannin (Brittein) ruokakulttuuriin. Perinteinen sunnuntaiateria koostui paahtopaistista (häränpaisti, naudanpaisti), keitetyistä tai paahdetuista perunoista, keitetyistä vihanneksista (porkkana, herneet jne.), ja Yorkshire vanukkaasta.

Aamiainen koostui aikoinaan lähinnä munakkaasta, pekonista paahtoleivistä, joiden päälle levitettiin ja yhä levitetään suolaista ja hieman kitkerä hiivapohjaista ruskeaa levitettä. Juomana yleensä tee tai kahvi. Nykyään erilaiset murot ja muut terveelliset ainekset ovat myös oleellinen osa aamiaista.

Arkisin ihmiset söivät usein pubeissa, joissa myös sai yllämainittua paahtopaistia mutta usein tyydyttiin paistettuun kalaan ja ranskalaisiin perunoihin, perinteisiin pyöreihin lihapiirakoihin tomaattikastikkeen kera sekä hampurilaisiin. Näitä yllämainittuja ruokia sai myös ostaa kotiin vietäväksi pienistä, usein kreikkalaisten ja italialaisten ylläpitämistä noutoruokakioskeista. Eteläeurooppalaista ruokakulttuuria edustivat lähinnä juuri italialaiset sekä kreikkalaiset. Muitakin löytyi, jos osasi etsiä ja hakeutua tiettyihin kaupunginosiin.

Eräs aivan merkittävä perinteinen osa australialaista ruokakulttuuria ovat ulkona valmistettavat grilliruoat. Lähinnä kyse on kokolihapihveistä (nauta, possu, lammas), sekä erittäin mehukkaista (tarkoittaa rasvaisista) grillimakkaroista. Näitä nautittiin ja edelleenkin nautitaan mitä suurimmalla antaumuksella erityisesti perjantai- ja/tai lauantai-iltaisin runsaan oluen kera.

Suurimmissa kaupungeissa kuten Sydneyssä ja Melbournessa oli myös omat pienet ns. Chinatown-korttelit, joista sai kiinalaista tai muuta aasialaista ruokaa, mutta pääsääntöisesti asiakkaat koostuivat lähinnä juuri aasialaisista asiakkaista. Myös pizzerioita rupesi yhä enemmän ilmestymään katukuvaan. Näin tilanne aina 60-luvun loppupuolelle asti.

70-luku toi mukanaan valtaisan muutoksen, kun Australia avasi ovet myös aasialaisille siirtolaisille vuoden 1972 vaalien jälkeen, jolloin työväenpuolue tuli valtaan. Tämä vaikutti merkittävällä tavalla Australian ruokakulttuuriin, erityisesti suurissa asutuskeskuksissa. Myös juomatavat muuttuivat siten, että viininjuonti rupesi hitaasti tulemaan perinteisen oluen rinnalle. Nykyään Australia on varsin merkittävä viinintuottaja ja vientimaa.

Nykyään Australian suurkaupungeista löytyvät kaikki mahdolliset maailman ruokakulttuurit niin hyvässä kuin pahassa. Myös eri etnistä taustaa omaavat ennakkoluulottomat Australialaiset kokit ovat saaneet osakseen huomiota eri puolilla maailmaa. Nämä kokit kokeilevat estottomasti eri valmistusaineita yrittäen löytää yhä uusia makuelämyksiä.

Mitä tulee uskontojen vaikutukseen ruokakulttuuriin, niin luonnollisesti tämä näkyy erityisesti juutalaisen kosherin ja islamilaisen halalin asettamien sääntöjen suhteen.

http://en.wikipedia.org/wiki/Australian_cuisine

http://en.wikipedia.org/wiki/Kosher

http://fi.wikipedia.org/wiki/Ko%C5%A1er

http://en.wikipedia.org/wiki/Halal

http://fi.wikipedia.org/wiki/Halal

http://en.wikipedia.org/wiki/Chinese_cuisine

http://fi.wikipedia.org/wiki/Kiinalainen_keitti%C3%B6

http://en.wikipedia.org/wiki/Japanese_cuisine

http://fi.wikipedia.org/wiki/Japanilainen_keitti%C3%B6

http://en.wikipedia.org/wiki/Thai_cuisine

http://fi.wikipedia.org/wiki/Thaikeitti%C3%B6

http://en.wikipedia.org/wiki/Vietnamese_cuisine

http://en.wikipedia.org/wiki/Greek_cuisine

http://fi.wikipedia.org/wiki/Kreikkalainen_keitti%C3%B6

http://en.wikipedia.org/wiki/Lebanese_cuisine

http://en.wikipedia.org/wiki/Mediterranean_cuisine

http://en.wikipedia.org/wiki/Italian_cuisine

http://www.miettas.com.au/chefs/indexchefs.html

http://www.aussiechefs.com/

Tietoa Australian eri kansallisuuksista ja siellä harjoitetuista uskonnoista.

Vuoden väestökyselyn mukaan, nykyään Australian väestö koostuu alkuperältään seuraavasti: n.37% ovat alkuperältään australialaisia (sisältäen alkuperäiskansat, sekä usean sukupolven ajan Australiassa asuneista siirtolaisista) , n. 31 %, englantilaisia, n. 31 %, irlantilaisia, n. 9%, skotteja reilut 7%, italialaisia reilut 4%, saksalaisia n. 4%, kiinalaisia reilut 3%, kreikkalaisia vajaat 2 %, hollantilaisia n. 1.5%, intialaisia reilu prosentti ja kaikkia muita kansallisuuksia vähemmän kuin yksi prosentti.

Saman Vuoden 2006 kyselyn mukaan uskonnoltaan australialaiset ovat enimmäkseen kristittyjä: roomalaiskatolisia 26%, anglikaaneja n. 19%, muihin kristittyihin uskontokuntiin kuuluvia vajaa 20%, buddhalaisia reilut 2%, islamilaisia vajaat 2%. Vajaat 20% eivät tunnustaneet mitään uskontoa.

Lähde:

http://en.wikipedia.org/wiki/Demographics_of_Australia

Kommentit (0)

Vastauksesi