"Kaikkea muuta, kunhan ei vaan nukkuvaa, puolikuollutta elämää"

"Kaikkea muuta, kunhan ei vaan nukkuvaa, puolikuollutta elämää"

Minna Canthista muistetaan aina mainita tämä mainio sitaatti: "Kaikkea muuta, kunhan ei vaan nukkuvaa, puolikuollutta elämää." Mutta mistä se on peräisin, milloin Minna näin nasevasti loihe lausumaan?

Vastaus

Tästä vastauksesta saa kiittää ammattitaitoista kollegaa, joka osasi vinkata tiedon lähteelle. Sitaatti on peräisin Minna Canthin kirjeestä Kaarlo Brofeldille elokuulta vuonna 1884. Kaarlo (Kalle) Brofeldt oli Juhani Ahon veli. Vuonna 1884 hän oli Kuopion lyseon päättänyt nuori mies, joka oli toiminut Minna Canthin tyttärien latinanopettajana. Brofeldtin veljekset kuuluivat Minnan talossa kokoontuvaan Oras-seuraa, joka oli eräänlanen filosofis-kirjallinen salonki. Siellä 40-vuotias Minna Canth kävi keskusteluja nuoremman sukupolven kanssa

Itse sitaatti on kohdasta, jossa Minna kertoo viettävänsä kesää yksin ja että yksinäisyyden kestäisi ellei hänellä olisi niin paljon tosielämän huolia. Huolistaan hän kuitenkin toteaa, että huolet ovat hänelle hyväksi, sillä ne kehittävät hermostoa ja pitävät sielun voimia "eleillä". Siksi, "kaikkea muuta ...".

Koko kirje on luettavissa kokoelmassa Minna Canthin kirjeet, toimittanut Helle Kannila  (SKS, 1973), s. 162.

Kommentit (0)

Vastauksesi