Kaartin maneesin historia ja nykytila?

Vastaus

Kaartin maneesi on Helsingin keskustassa Kaartinkaupungissa Kasarmikatu 15:ssä sijaitseva hallirakennus, joka oli suunniteltu alun perin Suomen kaartin (Henkivartioväen tarkk´ampujapataljoonan) harjoitushalliksi. Puinen harjoitushuone eli maneesi oli peräisin 1830-luvun puolimaista ja sijaitsi pataljoonan kasarmikorttelin lähellä Bernhardinkadun ja Fabianinkadun kulmassa. Kaartin maneesi rakennettiin 1875-1877. Uusi maneesi oli sotaväen (jalkaväen) hiekkapohjainen harjoitushalli, jossa oli myös ratsastusrata (se kiersi tilan reunassa). Maneesin suunnitteli arkkitehti Axel Hampus Dalström, yleisten rakennusten ylihallituksen ylitirehtööri. Tiilirakennuksen toteutuksesta huolehti rakennusmestari G. Sundqvist ja työtä valvoi rakennusylihallituksen arkkitehti August Boman. Maneesin vaativan kattorakenteen asiantuntijana toimi Endre Lekve, Suomen Polyteknillisen opiston insinööritieteiden opettaja.

Kaartin maneesia alettiin 1900-luvun alkupuolella käyttää messujen, kokousten ja näyttelyiden pitopaikkana. Se oli tässä tehtävässä aina vuoteen 1935 saakka, jolloin Messuhalli valmistui. Kaartin maneesin messu- ja näyttelykäyttö päättyi kun Messuhalli valmistui 1935. Maneesi muutettiin autohalliksi 1949-1952 olympiatoimikunnan aloitteesta ja tässä tehtävässä se on toiminut viime aikoihin asti. Muutos merkitsi tammipuisen kattokonstruktion hävittämistä, hallitilan kerrosjakoa betonivälipohjin, Kasarmikadun puoleisen pään lisärakennusta ulottuvine katoksineen ja muutoksia itäisen päätyfasadin alaosissa. Muutos autohalliksi uudisti maneesin suhdetta ympäristöönsä mm. siten, että sille tuli nyt yhteys yläpuolella kulkevaan Kasarmikatuun. Autohallinakin rakennus kuitenkin enimmäkseen säilytti alkuperäisen ulkohahmonsa ja -asunsa.

Suunnitelmia maneesin remontomisesta esimerkiksi museokäyttöön on tehty aivan viime aikoinakin, mutta asiantuntijoiden mukaan tämä ei tule onnistumaan ilman mittavaa investointia. Mediassa käydään keskustelua maneesin saamisesta arvoiseensa käyttöön lähes jatkuvasti.

Lähteitä:

http://www.hs.fi/keskustelu/aihealue/Kulttuuri/ketju/5956736/?viesti=595...

http://fi.wikipedia.org/wiki/Kaartin_maneesi

http://kulttuuriymparisto.nba.fi/netsovellus/rekisteriportaali/rapea/rea...

http://dspace.cc.tut.fi/dpub/handle/123456789/6720

http://www.korttelit.fi/rakennus.php/id/1248

Järvenpää, Eeva
Ensimmäisiä esikaupunkeja : kertomuksia Kaartinkaupungin ja Kampin kortteleista / [tekstit:] Eeva Järvenpää ; [kuvat:] Sirpa Räihä
Julkaisutiedot [Helsinki] : HS kirjat, 2009 ([Porvoo] : Bookwell)

Ollila, Kaija
Teoksen nimi Puhvelista Punatulkkuun / Kaija Ollila, Kirsti Toppari
Julkaisutiedot [Helsinki] : Sanoma, 1981
Painos 4. p. - 5. p. 1984. - 6. p. 1986. - 7. p. 1997. - 8. p. 1998. - 9. p. 2000

Miettinen, Sari / Suunnitelma Helsingin Kaartin maneesin muuttamisesta näyttelytilaksi osana Rakennustaiteen museon ja taideteollisuusmuseon laajennusta
Sari Miettinen
[Espoo] : Tekijä, 1988. - Käsikirjoitus : 50 s. : kuv. ; 30 cm.

Kommentit (0)

Vastauksesi