Juutalaispäähineen nimen kipa taivutus?

Juutalaispäähineen nimen kipa taivutus?

kipa : mon. kipat vaikka ripa : rivat ja tapa : tavat Onko kipa-sanan astevaihteluttomuus (p : v) poikkeus, vai onko muitakin samankaltaisia sanoja?

4 vastausta

Suomen kielen vanhasta käytännöstä poikkeavaa astevaihteluttomuutta on monissa uusissa sanoissa, sekä lainasanoissa että kieleen sepitetyissä uusissa sanoissa ja etenkin ni­mis­sä. Kipa-sanan tavoin astevaihteluttomia ovat siis esimerkiksi seiti : seitin, pirtu : pirtun, pita : pitan, veto : veton, bantu : bantun, auto : auton, data : datan. Sivistyssanat ja muut uudehkot lainasanat ovat kuitenkin vain osittain astevaihtelun ulkopuolella. Niissäkin kaksoiskonsonantit kk, pp ja tt ovat astevaihtelussa, mutta yksinäiskonsonantit k, p ja t ovat useimmiten vaihtelemattomia.

Kommentit (0)
31.12.201617:25
7294
27

suomen kielen kieliopissa on sääntöjä ja niihin poikkeuksia ja niihin poikkeuksia jne jne. tässä tapauksessa varsinaista sääntöä ei kannattane etsiä. toisaalta on: l/tapa - l/tavat, ripa - rivat, h/l/repo - h/l/revot, ropo - rovot, häpy - hävyt; toisaalta taas: supi - supit, pipo - pipot, kapi - kapit, söpö - söpöt, pupu - puput. sitten on vielä läpi - lävet... ja on toki muitakin vaikka kuinka. ihan tästä kylmiltään uskoisin, että tuoreeemmissa sanoissa astevaihtelua on vähemmän eli jos kieleen tulisi uusi sana, vaikkapa supa, se (tuvasta huolimatta) taipuisi "supat". väittäkää vastaan!

Kommentit (0)
02.01.201718:41
4582
21

Veto : veton?

Siis vetonlyönti ??? :)

Kommentit (1)
Ei se vedonlyönnin veto vaan veto-oikeuden veto. Katso veton kumoaminen: https://fi.wi... Ei se vedonlyönnin veto vaan veto-oikeuden veto. Katso veton kumoaminen: https://fi.wikipedia.org/wiki/Veto-oikeus
2.1.2017 18:53 Köpi K 23786
07.01.201711:47
4653
19

Nykykielen sanojen eri merkityksiä, esimerkkejä sanojen käytöstä ja niiden erilaisia taivutuksia voi tarkastella internetistäkin. Tässä on lyhennetty lainaus hakusanan veto esittelystä Kielitoimiston sanakirjassa.

1) vetäminen; vetävä voima (kohdassa 1 on alakohdat a - j)

2) kahden tai useamman sopimus siitä, että se, jonka kanta osoittautuu oikeaksi, saa toiselta määräsuorituksen; tällainen panoksena oleva suoritus

3) epäys, kielto, jolla esim. jokin valtio tai valtion päämies estää jonkin päätöksen syntymisen tai voimaantulon

Kohdissa 1 ja 2 taivutusmuotoja
veto : vedon - mon. vedot

Kohdassa 3 tarkoitettu sana taipuu
veto : veton - mon. vetot

Kaija T:n keksimä "vetonlyönti" kuuluisi kohtaan 2,  mutta kirjaston vastaajan sanaluettelon veto on kohdan 3 merkityksessä.

 

Kommentit (0)

Vastauksesi