juolahti mieleen, kun takavuosina oli ruokolahdella leijonajahti että onko...

juolahti mieleen, kun takavuosina oli ruokolahdella leijonajahti että onko...

juolahti mieleen, kun takavuosina oli ruokolahdella leijonajahti että onko luvallista tappaa selkeästi suomeen kuulumaton eläin? siis jos omistaa aseenkantoluvan,metsästyskortin ja metsästysoikeuden ko. alueelle. esim. (siis täysin absurdi esimerkki) törmään suomen metsässä hyeenaan tai kirahviin. onko ne rauhoitettu jos sitä ei ole erikseen mainittu. joskus muutama vuosi sitten muistaakseni suomeen eksyi jopa flamingo. olisiko sen saanut ampua? (tietenkään fiksu metsämies ei ammu kirahvia, antilooppia tai edes kojoottia pesimäaikana :))

Vastaus

Suoraa vastausta kysymykseen ei löytynyt, mutta seuraavat lait ja niiden tulkinnat vaikuttaisivat varmaan todellisessa tilanteessa:
Metsästyslaki 28.6.1993/615
Lain 5. pykälässä luetellaan riistaeläimet ja rauhoittamattomat eläimet. Näiden joukosta ei kirahvia löydy..

Eläinsuojelulaki 4.4.1996/247
1.pykälässä todetaan, että "lain tarkoituksena on suojella eläimiä parhaalla mahdollisella tavalla kärsimykseltä, kivulta ja tuskalta.
Lain tarkoituksena on myös edistää eläinten hyvinvointia ja hyvää kohtelua."
Laissa käsitellään myös esim. eläintarhoissa, sirkuksessa tai kiertävässä eläintarhassa pidettäviä eläimiä.
Todellisessa tilanteessa olisi varmaan syytä selvittää myös eläimen alkuperä.

Luonnonsuojelulaki 20.12.1996/1096
Lain 43. pykälässä käsitellään vierasperäisten lajien leviämisen rajoittamista ja todetaan, että ympäristöministeriö voi antaa asiassa tarpeellisia määräyksiä.

Lait kokonaisuudessaan löytyvät Valtion säädöstietopankista - Finlexistä. Valitse ajantasainen lainsäädäntö ja hae pikahausta lain nimellä.
http://www.finlex.fi/fi/

Nykyisin kannattaa ottaa huomioon myös mahdolliset EU:n säädökset, joita suojeltujen lajien osalta löytyy esimerkiksi ympäristöministeriön sivuilta.
http://www.ymparisto.fi/default.asp?contentid=119435&lan=fi

Kommentit (0)

Vastauksesi