Juhani Aho: Rautatie

Juhani Aho: Rautatie

Kuinka pitkän matkan Matti ja Liisa kulkivat mökiltään Lapinlahden kirkolle rautatietä katsomaan? Ja miten he pääsivät takaisin, kun joutuivat ensiksi kävelemään rataa pitkin? "... Mitä matkoja lienevät kulkeneetkaan... eivät sitä itsekään oikein tienneet. Eksyksissä olivat kulkeneet, soita rämpineet ja metsiä ja tiettömiä korpia. Jostain kohti oli Matti metsätietä ollut oikaisemaan lähtevinään ja Liisa oli kysymättä perässä tullut. Vaan ei ollut Matti kauan kulkenut, ennenkuin oli jo haihtunut..." Mitä tuo viimeinen lause tarkoittaa? Oliko Matilla niin hyvä suuntavaisto, että osasi tuntemattomallakin seudulla kulkea? Pitkästikö he sitten junassa istuivat ennen kuin joutuivat poistumaan?

3 vastausta

Pahoittelen vastauksen viipymistä.

Liisan ja Matin taipaleen alussa mainitaan Valkeiskylä, joka on noin 43-44 kilometrin automatkan päässä Lapinlahdelta. Reittivalinnasta riippuen matka kävellen olisi noin 45 km.

Heidän kerrotaan yöpyvän matkalla. Perillä matkalaisten pitäisi olla noin puolenpäivän aikaan lähtöä seuraavana päivänä. (Viides luku, s. 84)

Junan kyytiin lähdettyään Liisa ja Matti jäävät seuraavalla junapysäkillä pois, mutta matkan pituutta ei kerrota. Itse asiassa Ahon kirjoitti kuvitteellisesta rautatiestä, koska kirjan ilmestymisvuonna 1884 rautatietä ei ollut Savossa. Rata avattiin vasta 1902.

Tarinasta ei ilmene, kuinka pitkän matkan pariskunta kulkee, koska heidän kerrotaan eksyvän kotimatkalla. Liisa tarpoo paluumatkalla Matin perässä ääneti ajatellen, että "kulettakoon... tottapahan jonnekin kulettaa." (Kahdeksas luku, s. 130)

Ymmärtäisin haihtumisen tarkoittavan eksymistä, ts. Matti ei ehtinyt kulkea kauan, ennen kuin eksyi (tai katosi). Vrt. haihtua = kadota, hukkua, häipyä.

Lähteet:

Aho, Juhani: Rautatie (WSOY, 2017) ISBN 978-951-0-42537-4

Suomen kielen sanakirja, 2. painos, toim. Nurmi, Rekiaro, Rekiaro (Gummerus, 1996) ISBN 951-20-5019-6

 

 

Kommentit (1)
Olen ymmärtänyt, että Matin ja Liisan olisi pitänyt jäädä pois lähtöä seuraavall... Olen ymmärtänyt, että Matin ja Liisan olisi pitänyt jäädä pois lähtöä seuraavalla asemalla, mutta eivät ehtineet Matin humalatilan vuoksi. "Mutta sitten vihelti juna ja seisahtui uudelleen", jolloin konduktööri kuljetti Liisan ja kisällin avustuksella Matin pois vaunusta. Nähtävsti kyseessä oli jälleen asema.
25.2.2018 20:06 Kaija T 17234
14.12.201717:26
5049
79

Olisiko eksyminen ollut vältettävissä,jos Matti ja Liisa olisivat palanneet junasta pois jäätyään radan vartta takaisinpäin Lapinlahdelle ja siitä sitten Valkeiskylälle ja sitä kautta kotiinsa? Tokihan kyseessä on romaani,niin kaikenlaista täytyy sattua..

Kommentit (0)
14.12.201716:33
24030
56

Nykysuomen sanakirja (ilm. 1951 - 1961) sisältää ns. vanhan agraari-Suomen sanaston. Kirjan mukaan haihtua-verbillä on "erikoismerkitys" eksyä, harhautua.: "Koira haihtui jäljiltä." - "Kohta haihtui Ilpo isännästään pimeässä AHO."

Juhani Ahohan oli tunnettu siitä, että hän sekä omissa teksteissään että suomennoksissaan käytti täysin määrin hyväkseen suomen kielen harvinaisiakin ilmaisuvaroja.

Kommentit (0)

Vastauksesi