Jotkin vitamiinitabletit sisältävät jodia.

Jotkin vitamiinitabletit sisältävät jodia.

Jotkin vitamiinitabletit sisältävät jodia. Jos tapahtuisi ydinonnettumuus eikä kaapissa olisi jodi tabletteja niin auttaisiko jos ottaisi riittävän määrän vitamiinitabletteja?

Vastaus

Vakavan ydinonnettomuuden sattuessa ilmaan pääsee radioaktiivista jodia, joka hengitysilman mukana pääsee verenkiertoon. Suurin osa tästä radioaktiivisesta jodista kertyy lopulta kilpirauhaseen, jolloin se voi aiheuttaa kilpirauhasen syöpää tai vajaatoimintaa.

Syömällä joditabletin muutamaa tuntia ennen radioaktiivisen päästön saapumista alueelle, verenkiertoon päässyt radioaktiivinen jodi ei pääse kerääntymään kilpirauhaseen, koska joditabletin sisältämä jodi on kyllästänyt kilpirauhasen. Näin radioaktiivinen jodi poistuu elimistöstä virtsan mukana.

Ihmisen normaali jodin tarve on noin 150 mikrogrammaa vuorokaudessa. Monivitamiinitableteissa on jodia ehkä 100 mikrogrammaa.

Varsinaisissa ydinonnettomuuden sattuessa käytettäväksi tarkoitetuissa joditableteissa on yli tuhat kertaa enemmän jodia, 130 milligrammaa. Monivitamiinitableteista ei siis ole mitään hyötyä.

Joditabletteja ei saa missään nimessä syödä omin päin, vaan ainoastaan viranomaisen kehotuksesta.

http://www.stuk.fi/sateilyvaara/toimintaohjeet/fi_FI/jodi/

Kommentit (0)

Vastauksesi