Joskus lihan ja leikkeleiden pinnassa jotkut kohdat kimaltavat sateenkaaren...

Joskus lihan ja leikkeleiden pinnassa jotkut kohdat kimaltavat sateenkaaren...

Joskus lihan ja leikkeleiden pinnassa jotkut kohdat kimaltavat sateenkaaren väreissä. Onko se merkki pilaantumisesta? Olen havainnut tätä varsinkin naudanlihaleikkeleissä, joskus jopa avaamattomissa pakkauksissa kaupassa. Väri ei katoa edes paistettaessa. Mitä tämä merkitsee?

Vastaus

Atrian kuluttajaneuvonnasta vastattiin, että ilmiön perusteet liittyvät osaksi mikrobeihin. Raa'an lihan pinnassa on yleisesti mm. Pseudomonas suvun bakteereita, joista esim. Pseudomonas fluorescens on saanut nimensä fluoresoivan pigmentin muodostuskyvystään.
Kokonaisena palana kypsennetyn lihan viipaleiden pinnan fluoresoiva väri on harmitonta, eikä se vaikuta lihan elintarvikekelpoisuuteen, jos viipalointi on suoritettu hyvän hygieniakäytännön mukaan niin, ettei viipaleiden pintaan ole jälkeenpäin aiheutettu muuta mikrobitartuntaa.

Kommentit (0)

Vastauksesi