Jos Yellowstone purkautuisi niin olisiko ihmisillä mahdollisuuksia selvitä vai tulisiko sukupuutto?

Jos Yellowstone purkautuisi niin olisiko ihmisillä mahdollisuuksia selvitä vai tulisiko sukupuutto?

Vastaus

Yellowstonen kalderaa kutsutaan ns. supertulivuoreksi. Supertulivuoren alue saattaa olla tuhansien neliökilometrien laajuinen ja vaaralliseksi supertulivuoren tekee se, että se voi purkaa paljon enemmän tuhkaa kuin ”tavallinen” tulivuori. Yellowstonen tulivuoren täysimittainen purkaus aiheuttaisi valtavaa tuhoa. Yhdysvaltain keskiosa peittyisi tuhkaan satojen kilometrien säteillä ja maapallon laajuisesti ilmasto viilenisi väliaikaisesti kenties useilla asteilla.

Ylen verkkosivujen tulivuori-artikkelissa arvioidaan, että Yellowstonen suurimittainen purkautuminen on kuitenkin hyvin epätodennäköistä omana elinaikanamme. Edellisen 2,2 miljoonan vuoden aikana se on tuottanut vain kolme jättipurkausta.
Yellowstonen tulivuori purkautui viimeksi 640 000 vuotta sitten. Edes tutkijat eivät pysty tarkasti arvioimaan miten dramaattisia seurauksia purkaus aiheuttaísi, tuhoaisiko se lopulta ihmiskuntaa tyystin. Supertulivuoren purkauksen vaikutusten laskemiseen liittyy samoja epävarmuuksia kuin ydintalven arvioimiseen. Kuten Ylen jutussa mainitaan, aiheesta löytyy kyllä runsaasti spekulointia ja näkemyksiä verkosta.

 

Kommentit (0)

Vastauksesi