Jos teen töitä päivävuorossa, ruokatunti ei kuulu työaikaan. Työaika esim.

Jos teen töitä päivävuorossa, ruokatunti ei kuulu työaikaan. Työaika esim.

Jos teen töitä päivävuorossa, ruokatunti ei kuulu työaikaan. Työaika esim. 7.00-15.30.
Jos taasen teen vuorotyötä, kuuluvat tauot työaikaan. Miksi näin?

Nim. Koululainen, työura vielä edessä

Vastaus

Se, kuuluuko ruokatauko työaikaan vai ei, riippuu työehtosopimuksesta.

Tässä joitain esimerkkejä terveydenhoitoalan työehtosopimuksesta. Teksti on Tehyn sivuilta:

Ruokatauon järjestämisestä on työehtosopimuksissa erilaisia vaihtoehtoja: Yleensä ruokatauko on työntekijän omaa aikaa (kesto 30-60 minuuttia). Tällöin työntekijällä on oikeus poistua työpaikalta. Koska ruokataukoa ei lasketa työajaksi, ei ruokatauolta makseta palkkaa eikä työntekijän tule suorittaa ruokatauolla työtehtäviä.

Julkisella sektorilla sairaaloissa, terveyskeskuksissa sekä hoito- ja huoltolaitoksissa voidaan työntekijöille järjestää työaikaan kuuluva mahdollisuus ns. joutuisaan ateriointiin. Ruokatauko on tällöin työaikaa ja siihen saa käyttää 15-20 minuuttia. Tällainen järjestely on mahdollista jaksotyössä, jos työntekijä sitä haluaa. Muissa työaikamuodoissa kuin jaksotyössä, ruokatauko on luettava työajaksi silloin, kun työstä irrottautuminen ei ole mahdollista.

Yksityisellä sektorilla on myös mahdollista, että työnantaja ja työntekijä sopivat keskenään työaikaan kuuluvasta noin 20 minuutin mittaisesta ruokatauosta. Lisäksi eräissä yksityisen sektorin työehtosopimuksissa on sovittu, että ruokatauko on työaikaa ja että työntekijällä on oikeus 30 minuutin ruokataukoon.

Lähde:

http://www.alavenyliikaa.fi/ruokatauko.html

Kommentit (0)

Vastauksesi