Jos sinvalas luokitellaan petoeläimiin, niin kylläpä petoeläinten (Carnivora)...

Jos sinvalas luokitellaan petoeläimiin, niin kylläpä petoeläinten (Carnivora)...

Jos sinvalas luokitellaan petoeläimiin, niin kylläpä petoeläinten (Carnivora) lahko kasvaisi kummasti. Tuttu laitumilta tavattava märehtijäkin popsii ruohon seassa lukemattomia eläinkunnan edustajia päivittäin. ;)

Vastaus

Viittaat ilmeisesti vastaukseeni kaikkien aikojen suurimmasta petoeläimestä, jonka väitän olevan krilliä popsiva sinivalas. Totta on, ettei sinivalas lukeudu petoeläinten (Carnivora) lahkoon. Mutta ainakin jos Wikipedian artikkeliin on luottaminen, käsitettä petoeläin voidaan käyttää kahdella tavalla. Toisaalta petoeläin on systemaattisen tieteellisen luokittelun mukainen nisäkäslahko, toisaalta se on myös yleisempi ekologinen käsite.

Ekologisena käsitteenä petoeläimellä tai pedolla tarkoitetaan mitä tahansa eläintä, joka hankkii ravintonsa saalistamalla ja tappamalla muita eläimiä syödäkseen näiden lihaa tai verta. Petoeläimiin kuuluvia lajeja on ekologisessa mielessä siten paljon enemmän kuin Carnivora-lahkon petonisäkkäät. Petoeläimiä ovat muun muassa petolinnut, petokalat ja monet matelijat ja hyönteisetkin. Toisaalta Carnivora-lahkoon kuuluu myös lajeja, jotka eivät ole ekologisessa mielessä varsinaisia petoeläimiä. Esimerkiksi pandat ja palmunäädät ovat systemaattisen luokittelun kannalta petoeläimiä, vaikka ne ovat itse asiassa kasvissyöjiä.

http://fi.wikipedia.org/wiki/Petoel%C3%A4imet

Kommentit (0)

Vastauksesi