Jos RKP:tä ei olisi perustettu

Jos RKP:tä ei olisi perustettu

Jos RKP:tä ei olisi koskaan perustettu, niin miten suomenruotsalaisten äänet jakautuisivat muille nykyisille puolueille? Onko asiasta tehty koskaan gallupeita tai tutkimuksia? Vuonna 2000 toisella kierroksella perinteisesti RKP:tä äänestävät alueet tukivat lähinnä Ahoa Halosen sijaan. Vuonna 2006 taas Halosta Niinistön sijaan, vaikka RKP:tä pidetään porvaripuolueena. RKP:tä kannattavissa kunnissa SDP:llä on myös paljon kannatusta. Toisaalta Kokkolan-Pietarsaaren seudulta on ruotsinkielisiä Kristillisdemokraattien kansanedustajia.

Vastaus

Presidentinvaaleissa ehdokkaan puoluekanta ei ole yleensä niin merkitsevä kuin eduskuntavaaleissa. Eduskuntavaaleihin verrattuna presidentin valinta on ehkä enemmän henkilövaali, joten RKP:n kannattajien käyttäytymisestä presidentinvaaleissa ei kannata vetää kovin suuria johtopäätöksiä.

RKP:tä pidetään porvaripuolueena. Kannatus sijoittuu alueille, joissa suomenruotsalaista väestöä eniten. Huomattava osa maamme ruotsinkielisistä äänestäjistä kyllä äänestää eduskuntavaaleissa myös muita puolueita kuin RKP:tä. Erään, tosin jo 1990-luvulla tehdy tutkimuksen mukaan RKP:n äänestäjät mielsivät itsensä puoluekentän toiseksi oikeistolaisimmiksi kokoomuksen kannattajien jälkeen. Kokoomuksen kannattajien keskiarvo vertailussa oli 8,2 ja RKP:n 7,1.

Kysymys lähtee ajatuksesta, ettei RKP:tä olisi koskaan perustettu. Miten silloin aikoinaan suomenruotsalainen väestö, puolueen nykyinen ydinryhmä olisi jakautunut muiden puolueiden kesken ja mitkä puolueet keräisivät tällä hetkellä heidän äänensä? Mahdollisesti pääosin porvaripuolueiden, ehkä kokoomuksen taakse kertyisi suurin osa. Ruotsinkielisellä Pohjanmaalla myös keskustapuolue voisi saada kannatusta. Ei-porvarillisesti suuntautunut osa äänestäisi kaiketi SDP:tä ja etelän suurkaupunkiasukit myös vihreitä. Kielivähemmistön etujen turvaamista parhaimmin lupaava puolue voisi ottaa osansa.

Mitään tutkimusta näistä lähtökohdista vastaaja ei löytänyt. Vastaus on lähinnä arvailua ja perustuu RKP:n kannattajien arvioituihin tämänhetkisiin asenteisiin.

 

Kommentit (0)

Vastauksesi