Jos rakentaa tekosaaren mereen eikä se ole minkään valtion aluevesillä, tarvitseeko siihen lupaa?

Jos rakentaa tekosaaren mereen eikä se ole minkään valtion aluevesillä, tarvitseeko siihen lupaa?

Onko se sitten itsenäinen eli voiko siihen perustaa valtion että eihän se kuulu kenellekään?

6 vastausta

Lähivaltioilta kannattaisi varmistaa, olisiko niillä huomauttamista tällaista hanketta vastaan. Samoin varmistaa kansainvälisen oikeuden asiantuntijalta, mitä rajoituksia tekosaaren rakentamiselle kansainväliselle vesialueelle voisi olla. Jos suunnitelma sitten toteutuisi, voisi saari kai toistaiseksi olla rakentajansa omaisuutta ja siten itsenäinen, mutta ulkovaltojen tunnustusta sinne perustetulle valtiolle olisi ehkä mahdoton saada.

Kommentit (0)
26.04.201421:29
4042
38

Ei mitään valtiota ole koskaan perustettu lupia kyselemällä. Valtio perustetaan julistautumalla itsenäiseksi.

 

Kommentit (0)
26.10.201500:37
285
36

Jostain lukemani mukaan Vatikaani (kuka paavi?) valtuutti perustamaan valtioita Euroopan alueelle ehdolla että niistä tulisi kristillisiä alueita. Vatikaanin oma suvereeniteetti oli siis de jure vahvistunut sitä ennen siihen hommaan... paaviltahan voisi asiaa kysyä ennakkotapaukseen vedoten. Eräänlaisen "luvan" on siis voinut saada, jopa liki kysymättäkin.

 

Se argumentti, että joku olemassa oleva valtio olisi "aina ollut olemassa" (viitaten siihen mikä voisi olla sellainen ylimmäinen taho jolla olisi jonkinlainen universaali valtakirja valtioiden tunnustamiseen) ontuu loogisesti: alkuaan maapallo oli paitsi pelkkä hehkuva pallo myös kokonaan vailla valtuuttajia (kuten paaveja). Vasta riittävän viilenemisen jälkeen valtioita saattoi perustaa joissa valtuuttajat saattoivat seisoskella. Tämän lisäksi meillä on maita, tarkemmin ko. maan kansalaisia joilta puuttuu fyysinen valtio jalkojen alta koko pallolta (heidän on siis seisoskeltava vieraalla maalla). Lisäksi on fyysisiä valtioita joita ei vain kaikki muut ole tunnustaneet (mutta hyvinkin konkreettisia alueita).

 

Montevideon konventti -niminen asiakirja (johon EU:n perustuslakikin hengeltään nojaa) toteaa suurin piirtein mm. ettei yksikään valtio oikeastaan voi paitsi kiistää, myöskään erikseen valtuuttaa toisen valtion olemassaoloa. Tämä saattaa asettaa em. "paavin mandaatin" paitsi uuteen valoon myös sillä valtuutuksella perustetut valtiot... EU:n eräs jäsenyysehto taisi olla kiistattomat aluerajat. Koska EU:n alueelta kuitenkin löytyy kiistanalaisia alueita vetoaisin hankkeessa muualle, vaikka sillä argumentilla että kun EU:ssa rikotaan omiakin jäsenyysehtoja vie se pohjan siltä jos ja kun mikä tahansa sitä edustava jäsenvaltio käy kiireellä kiistämään uuden valtiosi suvereeniteettia. Jos oikein arvaan ja ymmärrän enemmän saattaa esiintyä kiistämistä kuin myöntyväisyyttä, mitkä kummatkin ovat edellisen valossa tosin irrelevantteja, jos EU:n jäsenvaltio (Suomikin) mielii noudattaa mainittua perustuslakia!

Kommentit (0)
25.04.201408:16
6543
21

Oikeastaan kysymys jo melkein sisältää vastauksenkin: jos on olemassa jokin taho, jolta sitä lupaa voisi pyytää ja jolla olisi valtuudet ne antaa, niin silloin ko. taho luultavimmin myös katsoo tuon alueen kuuluvan itselleen.

Jos sellainen ei-kenenkään-maa/vesi sitten löytyy ja sinne perustaa "valtion", niin sitä on hyvä varautua myös puolustamaan, sillä kukaan muuhan sitä ei puolusta. Varmin puolustuskeino lieneekin pitää valtio niin köyhänä ja karuna, ettei ketään kiinnosta sinne hyökätä.

 

Kommentit (0)
26.10.201517:00
271
19

Kun perustat valtiosi tarpeeksi autiolle seudulle, niin sen ei tarvitse välttämättä olla edes saari. Riittää, että valtiosi on niin kaukana kaikesta muusta asutuksesta, ettei kukaan tule kyselemään. Esimerkiksi jostain Australian keskiosista voisi löytyä sopiva alue. Sitten vain vietät valtiossasi rauhallista hiljaiseloa etkä mainosta sen olemassaoloa kenellekään.

Kommentit (0)
24.04.201420:54
59140
11

Tekniseksi ongelmaksi voi nousta se, että matalammat merialueet  (mannerjalusta) kuuluvat viereisille valtioille ja saaren rakentaminen vapaille kilometrien syvyisille alueille voi olla varsin kallista ellei peräti teknisesti mahdotonta. 

Kannattaisi ehkä kysyä, josko Sealand olisi taas myytävänä, kuten oli vuosina 2007-2010, siellä olisi jo osa asioista valmiiksi hoidettuna. Ei heitäkään kyllä kukaan ole tunnustanut suvereeniksi valtioksi.

Kommentit (0)

Vastauksesi