Jos meillä otat käteesi maaperää se on maata.

Jos meillä otat käteesi maaperää se on maata.

Onko kuun sama kuuta jupiteria saturnusta.Vai onko kaikkialta otettu maaperä esim kuuperää jupiterää saturnuperää plutoperää.Vai kuinka asia ilmaistaan

3 vastausta

Olisikohan selkeintä sanoa vain Kuun maaperää, Jupiterin maaperää jne.? Tämä tapa ilmaista asia näyttäisi olevan yleisin ainakin Kuusta puhuttaessa. Media, esimerkiksi sanomalehtien verkkosivut käyttävät "kuun maaperä" -ilmaisua. Maa on lisäksi meidän maapallon asukkien kannalta monimerkityksellinen sana ylipäätään. Se voi tarkoittaa planeettaamme, konkreettista maata jalkojemme alla eli maaperää. Suomi on maa (valtio).

Muilla planeetoillahan ihminen ei vielä ole päässyt käymään. Mars-planeetan pintaa ei ihmisen käsi ole kouraissut. Mutta jos näin joskus käy, todennäköisesti uutisoidessa puhutaan "Marsin maaperästä".

Kommentit (0)
12.01.201722:05
18285
54

Marsperä?

Kommentit (0)
13.01.201710:38
5342
45

Maa-sanalla on useita merkityksiä: se voi tarkoittaa ainakin taivaankappaleemme erisnimeä, valtiota tai kallioperän päällä oleva irtoainesta. Maaperä-sanassa se viittaa tuohon viimeksi mainittuun. Siksi ei ole ainakaan väärin puhua Kuun tai Marsin maaperästä, mutta myös sanoja kuuperä ja marsperä olen nähnyt käytettävän.

Kallioperä taas on usein maa-aineksen peittämä kiinteää kiveä oleva planeetan osa. Tuo sana voi siis periaatteessa viitata mihin tahansa taivaankappaleeseen, jolla tuollainen kiinteä osa on.

Englanninkielessä maaperästä käytetään esimerkiksi sanoja "soil" ja "ground", jolloin suoraa viittausta taivaankappaleeseen ei myöskään ole.

Kommentit (0)

Vastauksesi