Jos Maapallo oli aikojen alussa kivinen, tuliperäinen ja varsin kuiva...

Jos Maapallo oli aikojen alussa kivinen, tuliperäinen ja varsin kuiva...

Jos Maapallo oli aikojen alussa kivinen, tuliperäinen ja varsin kuiva olosuhteiltaan, mistä Maapallolle tuli vesi? Oletetaan vain, että vesi ei ole Maapallosta itsestään kotoisin, vaan se on tullut ns. Kuiperinvyöhykkeeltä sijainneista jäätä sisältäneistä lohkareista. Mutta eikö sekin ole teoriassa mahdotonta, eikö Maapallon olisi pitänyt olla silloin paljon kauempana kuin nykyään? Jos näin on, eikö olisi aivan todenköistä, että samaa vettä on kantautunut myös muillekkin planeeteetoille, jolloin emme todellakaan olisi yksin?

Vastaus

Ei taida olla tarpeen nimetä Maapallon vedenlähdettä noin tarkasti. Vety on avaruutemme yleisin alkuaine, ja happi kolmanneksi yleisin. Maapallon alkuaikoina vesi oli mukana vesihöyrynä, kesti varmaan aika kauan ennen kuin se alkoi tiivistyä nesteeksi ja pystyi muovaamaan planeettamme pintaa. Vesihöyryä vapautui runsaasti myös kiviaineksesta, kun tulivuoret syöksivät sisuksistaan sekä sulaa kiveä että kaasuja.

Kun ajatellaan vedyn ja hapen esiintymistä avaruudessa, olisi melkoista itsekeskeisyyttä kuvitella että meidän pallomme tai aurinkokuntamme olisi ainoa paikka jossa esiintyy vettä. Veden esiintyminen ei automaattisesti merkitse elämää siinä mielessä kuin me sen näemme, mutta ilman vettä se olisi mahdotonta.

http://fi.wikipedia.org/wiki/Vety
http://en.wikipedia.org/wiki/Oxygen
http://fi.wikipedia.org/wiki/Maapallo
http://fi.wikipedia.org/wiki/Kuiperin_vy%C3%B6hyke

Kommentit (0)

Vastauksesi