Jos lopettaa maidon juonnin niin millä ruoalla/juomalla voi varmistaa riittävän...

Jos lopettaa maidon juonnin niin millä ruoalla/juomalla voi varmistaa riittävän...

Jos lopettaa maidon juonnin niin millä ruoalla/juomalla voi varmistaa riittävän kalsiumin ja D-vitamiinin saannin? Maitotuotteet eivät ole vaihtoehto.

Vastaus

Soijajuoma (puhekielessä soijamaito) on ehkä yleisimmin käytetty juoma maitoa korvatessa. Se valmistetaan vedestä ja soijapavuista, ja sitä voi käyttää maidon asemasta mihin tahansa ruokalajeihin ja leivontaan.

Monet soijamaidot (kuten myös kaura- ja riisimaidot) sisältävät lisättyä kalsiumia niin, että ne vastaavat lehmänmaidon kalsiumpitoisuutta. Ne sisältävät myös ainoastaan kasvirasvaa ja ovat kolesterolittomia.

Myös seesaminsiemen on hyvä kalsiuminlähde, siinä on itseasiassa huomattavasti enemmän kalsiumia kuin maidossa. Jos haluat maitoa korvaavan juoman voit tehdä seesamsiemenmaitoa:

Liota yön yli vedessä reilu desilitra seesaminsiemeniä. Aamulla valuta siemenet, laita ne monitoimikoneeseen ja lisää puoli litraa vettä. (Siivilöi soseutettu neste.) Voit maustaa juoman desillä omenamehua tai survoa mukaan banaanin. Vaihtoehtoisesti voit käyttää mausteseoksena vaikkapa vaahterasiirappia, muskottia ja kanelia. Myös vaniljaa voi kokeilla. Seesaminsiementen lisäksi voit tehdä samanlaista juomaa manteleista.

Kalsiumia saa tietysti myös kalkkitableteista.

Lisätietoja kalsiumin saannista maidottomassa ruokavaliossa löytyy Vegaaniliiton sivuilta: http://www.vegaaniliitto.fi/esitteet/Ca.html

Muita lähteitä:
http://vegancooking.tribe.net/thread/5f664e61-97a7-40e1-ae78-bef014d47698
http://www.fineli.fi/topfoods.php?compid=2023&fuclass=all&specdiet=milkf...
http://www.poliklinikka.fi/?id=0549118&page=4214425

D-vitamiinia saa vain harvoista ruoka-aineista. Näitä ovat lähinnä rasvainen kala, jotkut metsäsienet sekä D-vitamiinilla täydennetyt tuotteet (kuten lehmänmaito). Yksi hyvä vaihtoehto onkin D-vitamiinilisät.

Finelin sivuilta löytyy listausta hyvistä D-vitamiinin lähteitä:
http://www.fineli.fi/topfoods.php?compid=2271&fuclass=all&specdiet=milkf...

Lähteitä:
http://www.vegaaniliitto.fi/vegaia/2004/syksy/D.html
http://perheklubi.net/index.php?showtopic=67081

Kommentit (0)

Vastauksesi