Jos leikkaa vanhoista farkuista, lakanoista ym.

Jos leikkaa vanhoista farkuista, lakanoista ym.

Jos leikkaa vanhoista farkuista, lakanoista ym. matonkudetta, niin leikataanko kuteen ja/tai loimen myötäisesti vain diagonaalisesti? Entä kuinka leveää tehdään? Se varmaan riippuu kankaan paksuudestakin, mutta jos vaikka taittelisin kankaan 30-kertaiseksi ja mittaisin pinkan paksuuden (kun yksittäistä kangaskerrosta on niin vaikea kotikonstein mitata), niin voiko sanoa, kuinka leveää kudetta minkäkin paksuisesta kangaspinkasta kannattaisi tehdä?

Vastaus

Matonkuteet leikataan kankaan laadun mukaan 1-3 cm:n levyisiksi nauhoiksi. Leveys riippuu paitsi kankaan laadusta, myös siitä, millaisen maton haluaa saada aikaiseksi. Farkkukangas on paksua, joten kannattaa leikata ohuempaa nauhaa ellei halua tehdä jäykkää, hankalasti ravisteltavaa mattoa.
Jos haluat kutoa farkkukankaan ja lakanakankaan samaan mattoon, tee koekappale: kudo 2-3 -kertainen lakanakangaskude yhteen farkkukuteen kanssa, jotta näet stemmaako kuteiden paksuus.

Kudenauhat voi leikata joko kuteen tai loimen suuntaan tai täysvinoon.

Mattoihin voi käyttää kaikkia kangaslaatuja, mutta parhaana pidetään puuvillaa, sillä se on helppo lyödä tiiviisti loimeen kiinni, se on helppo puhdistaa ja on riittävän painavaa matoksi.
Toisaalta esimerkiksi myös vanhat villapuserot voi leikata ja kutoa lämpimäksi, likaahylkiväksi matoksi.

Joustamatonta ja joustavaa materiaalia ei oikein kannata kutoa samaan mattoon, sillä ne vuoroin kaventavat, vuoroin leventävät maton reunaa. Samasta syystä samaan mattoon ei pitäisi sekoittaa suoraan ja vinoon leikattua kudetta.

Lisää voit lukea esimerkiksi Marke Klemolan kirjasta Kudomme suomalaisia mattoja.

Kommentit (0)

Vastauksesi