Jos kummi, naapurintäti tai muu haluaa lahjoittaa lapselle jatkuvasti...

Jos kummi, naapurintäti tai muu haluaa lahjoittaa lapselle jatkuvasti...

Jos kummi, naapurintäti tai muu haluaa lahjoittaa lapselle jatkuvasti toistuvasti pikkusummia rahaa, niin että asianomainen saa tietää vasta 15-vuotiaana ja hänen vanhempansa eivät silloinkaan (paitsi jos lapsi kertoo itse) niin onnistuuko? Vaatiiko pankki lahjoittajalta (tilin avaajalta) sellaisia henkilötietoja lapsesta joita lahjoittajalla ei voi olla tiedoss

Vastaus

Nordea-pankista vastattiin kysymykseenne, että alaikäisten tilien kohdalla heillä toimitaan seuraavasti:

Kuka tahansa täysi-ikäinen henkilö voi avata alaikäiselle, siis alle 18-vuotiaalle, pankkitilin. Tilin avaamiseen ei tarvita edunvalvojien suostumusta. Tilin käyttöoikeuksista päättävät kuitenkin edunvalvojat(= yleensä vanhemmat) yhdessä.

Mikäli tili avataan lahjoitustarkoituksessa, on tilin avaajalla kuitenkin oikeus asettaa ehto, jonka mukaan edunvalvojalla ja alaikäisellä ei ole oikeutta käyttää tiliä ennenkuin alaikäinen täyttää 18 vuotta tai muun sovitun iän, ei kuitenkaan alle 18 vuotta. Lapsen vanhemmat ottavat edunvalvojina vastaan tämän ehdollisen lahjan ja se sitoo silloin vanhempia ja lasta. Edunvalvoja ei voi muuttaa lahjanantajan asettamaa lahjoituksen ehtoa. Tilin avaaja ei saa pidättää itselleen käyttöoikeutta tai muuttaa määräysvaltaa tilivaroihin. Ikäehtoa ei yleensä suositella, koska varat ovat lukittuina pitkiäkin aikoja, eikä kukaan voi niihin koskea, vaikka tilanne muuttuisikin.

Lahjanantaja ja alaikäisen edunvalvoja voivat vain yhdessä poistaa asetetun ikäehdon. Tämän jälkeen varat ovat lapsen edunvalvojien hoidossa ja määrättävissä. Ikäehtoa ei voi siis muuttaa toisenlaiseksi.

Ennen tilin avaamista pankin on tiedettävä tilinavaajan ja
tilinomistajan nimi, henkilötunnus, osoite ja kotipaikka.

Samaan kysymykseen vastattiin Aktia-pankista yksiselitteisesti ei onnistu, vaan avattaessa lapselle tiliä on lapsen huoltajien oltava tietoisia asiasta ja mukana kontorissa tekemässä sopimusta.

Kommentit (0)

Vastauksesi