Jos kissan turkissa on kolme väriä niin onko se silloin tyttökissa?

Jos kissan turkissa on kolme väriä niin onko se silloin tyttökissa?

Jos kissan turkissa on kolme väriä niin onko se silloin tyttökissa? Pitääkö paikkansa että vain tyttökissalla voi olla turkissa kome väriä tai enemmän?

Vastaus

Useimmat mustan ja punaisen (ja mahdollisesti vielä valkoisen) kirjavat kissat ovat tyttöjä, mutta eivät aivan kaikki.

Naaraat ovat sukupuolikromosomeiltaan tyyppiä XX ja koiraat tyyppiä XY. Toinen kromosomeista tulee emän ja toinen isän puolelta. Isältä peritty Y-kromosomi tekee koiraasta koiraan.

Kissoilla punaisen värin aiheuttava geeni sijaitsee X-kromosomissa. Koska uroksella on vain yksi X-kromosomi, uros on punainen, jos se on perinyt emältään punaisen geenin. Jos ei, uros on musta.

Mikäli naaraskissa on perinyt punaisen geenin molemmilta vanhemmiltaan, se on punainen. Jos punainen geeni on periytynyt vain toiselta vanhemmalta, naaraasta tulee kilpikonna eli punaisen ja mustan kirjava.

Kissan väri on monimutkaisen prosessin tulos ja kilpikonnaväritys erityisesti. Turkin punaisissa kohdissa sattuu olemaan aktiivisena X-kromosomi, joka koodaa punaista väriä, mustissa puolestaan X-kromosomi, joka koodaa mustaa.

Välillä syntyy kilpikonnanvärisiä uroksia. Ne ovat sukupuolikromosomeiltaan tyyppiä XXY. Geenivirhe ei näy kissan ulkomuodossa muuten kuin värissä.

Punainen tarkoittaa oranssia turkin väriä. Sekä punaisessa että mustassa esiintyy eri sävyjä riippuen siitä, millaisia muita väriin vaikuttavia geenejä kissa on saanut. Esimerkiksi diluutiogeeni vaalentaa mustan siniseksi ja punaisen kermaksi. Kilpikonnaväri on silloin sinikilpikonna.

Vielä on käsittelemättä kolmivärisyys eli kilpikonnat, joissa on myös valkoista. Valkokirjavuuden tuottaa eri geeni, jolla ei ole mitään tekemistä sukupuolen kanssa. (Myös valkokirjavuus on monen geneettisen vaikutuksen tulos, mutta lyhyessa vastauksessa on muutenkin keskitytty perusasioihin.)

Valkokirjavuutta voi ajatella kuviona, joka peittää osan kissan perusväristä.

Lähde: Artikkeli "Cat Color Genetics" http://www.fanciers.com/other-faqs/color-genetics.html#intro

Kommentit (0)

Vastauksesi