Jos kaksonen ylittää kansainvälisen päivämäärärajan, onko hän silloin nuorempi toista?

Jos kaksonen ylittää kansainvälisen päivämäärärajan, onko hän silloin nuorempi toista?

Lennettäessä esim Amerikasta Uuteen-Seelantiin, ylitetään päivämääräraja. Lento lähtee maanantaina mutta on perillä keskiviikkona, vaikka lento kestää vain 10 tuntia. Matkustava kaksonen siis hyppää tiistain yli, kun taas paikallaan pysyvä kaksonen elää tiistain normaalisti. Näin siis kun ollaan keskiviikossa, on toinen kaksonen elänyt yhden päivän pidempään.

Onko siis matkustava kaksonen päivää nuorempi?

Vastaus
20.02.201818:02
4243
73

Ei ole. Kyse on vain siitä, minkä aikavyöhykkeen mukaisesti kumpikin ikänsä ilmoittaa. Kuka tahansa voisi ilmoittaa ikänsä Uuden-Seelannin ajan ja kalenterin mukaisesti matkustamatta silti mihinkään.

Ympäri maailman käytettävissä tietojärjestelmissä tämä on huomioitu niin, että kaikki tapahtumat tallennetaan järjestelmään 0-meridiaanin mukaisessa UTC-ajassa ja tietoja haettaessa ne muutetaan hakijan tarvitseman aikavyöhykkeen aikaan. Tällaisessa järjestelmässä noiden kaksosten syntymäaika siis on sama, mutta jos toisen ikä haetaan USA:n länsirannikon ajassa ja toisen Uuden-Seelannin ajassa, niin silloin heidän ikänsä voi numeroarvoltaan olla eri, mutta silloin tavallaan myös iän "yksikkö" on eri, joten mitään ristiriitaa tässä ei ole. Useimmissa järjestelmissä ikä kuitenkin laskettaneen suoraan UTC-syntymäajan ja UTC-nykyhetken erotuksesta, jolloin mitään ikäeroa ei ole, tehtiinpä haku tietojärjestelmään missä aikavyöhykkeessä tahansa.

Kommentit (0)

Vastauksesi