Jos henkilö vaihtaa etunimensä ja sukunimensä, mitä tietoja vanhasta nimestä...

Jos henkilö vaihtaa etunimensä ja sukunimensä, mitä tietoja vanhasta nimestä...

Jos henkilö vaihtaa etunimensä ja sukunimensä, mitä tietoja vanhasta nimestä jää? Esim. Maija mehiläinen vaihtaa nimensä Tuuli Tuulettajaksi, niin voiko ulkopuolinen henkilö tiedustella jostain mikä on Maijan nykyinen nimi Vai saako sitä mistään selville vai katoaako tuo Maija Mehiläinen kokonaan, olettaen että maija ei halua että hänen nykyinen nimi saadaan selville. Outo kysymys mutta mietityttää.

Vastaus

Tässä oli monta mielenkiintoista kysymystä. Aloitetaan ensin perusasioista. Suomen kansalaisten ja Suomessa vakinaisesti asuvien ulkomaalaisten perustiedot löytyvät väestötietojärjestelmästä. Se on valtakunnallinen atk-rekisteri, jota ylläpitävät Väestörekisterikeskus ja maistraatit.

Väestötietojärjestelmään jää tieto kaikista henkilön nimistä ja perhesuhteista. Eli entisetkin nimet jäävät sinne; mitään ei häviä tai hävitetä. Uusien nimitietojen kaivelu sieltä on periaatteessa mahdollista, esimerkiksi osoitepalvelu.net –palvelun kautta. Kyseiseltä verkkosivustolta voi hakea 15 vuotta täyttäneiden kansalaisten osoitetietoja, esimerkiksi entisellä tai nykyisellä nimellä, ja mahdollisilla lisätiedoilla, kuten syntymäajalla tai asuinpaikalla. Mikäli hakee entisellä nimellä, niin palvelu kertoo osoitteen lisäksi myös uuden nimen. Osoitteen luovuttamisen edellytyksenä on tosin, että henkilö on yksilöidysti tunnistettu. Tämä tarkoittaa, että annetut hakuehdot sopivat vain yhteen ainoaan henkilöön. Tietoja ei luovuteta, mikäli henkilö jää tunnistamatta tai henkilö on tehnyt tietojenluovutuskiellon.

Testasin eilen illalla tätä osoitepalvelu.net –palvelua, ja se toimi hyvin. Syötin palveluun erään tutun entisen nimen ja syntymävuoden, ja palvelu kertoi nykyisen nimen ja osoitteen. Hintaa kyselylle tuli 1,23 euroa.

Tietojenluovutuskielloista:
Henkilöllä on mahdollisuus kieltää tietojen luovutus ulkopuolisille. Kieltoja voi tehdä esimerkiksi väestörekisterikeskuksen sivuilta löytyvällä lomakkeella. Kieltoja on muutamia erilaisia: yleisin niistä taitaa olla suoramarkkinointikielto, jota käytetään esimerkiksi kun kyllästytään puhelinmyyjiin. Vähemmän tunnettuja kieltoja ovat henkilömatrikkelikielto (eli tietoa ei luovuteta esimerkiksi oppilaitosten entisistä oppilaista) ja sukututkimuskielto (eli tietoa ei luovuteta sukututkimustarkoituksiin). Osoitepalvelukiellolla estetään tietojen luovuttaminen osoitepalvelussa (esim. edellä mainitussa osoitepalvelu.net -palvelussa). Viimeinen, mutta ei suinkaan vähäisin, tietojenluovutuskielto on turvakielto. Jos henkilöllä on perusteltu syy epäillä oman tai perheensä turvallisuuden olevan uhattuna, maistraatti voi asianomaisen pyynnöstä määrätä, ettei kotikunta- tai osoitetietoja saa antaa väestötietojärjestelmästä muille kuin viranomaisille. Kun henkilöllä on turvakielto, hänen osoitettaan ei luovuteta useissa tapauksissa viranomaisillekaan.

Kysymystä tehdessä, ja varsinkin tästä viimeksi mainitusta turvakiellosta, tuli mieleen amerikkalaisista tv-sarjoista tuttu todistajansuojeluohjelma, missä ihminen saa uuden identiteetin ja hallituksen suojelun loppuelämän ajaksi. Suomessahan tällaista todistajansuojeluohjelmaa ei ainakaan vielä ole olemassa, ainakaan samassa mittakaavassa. Poliisilla on kyllä mahdollisuus vaihtaa todistajan nimi ja henkilöturvatunnus sellaisissa tapauksissa, joissa todistajaan kohdistuu vakava ja pysyvä uhka. Kaikissa tapauksissa pelkästään uusi identiteetti ei riitä. Näissä tapauksissa poliisi voi myös avustaa henkilön sijoittumisessa toiselle paikkakunnalle tai mahdollisesti Suomen rajojen ulkopuolelle. Eli palataan vielä alkuperäiseen kysymykseen: jos Maija Mehiläinen on todistajana jossain oikeusjutussa, missä on todistajan suojelemiseksi perusteltu syy vaihtaa Maijan identiteettiä (esimerkiksi Tuuli Tuulettajaksi), niin tässä harvinaisessa tapauksessa Maija Mehiläinen ikään kuin ”katoaa kokonaan” järjestelmästä.

Lähteet ja lisätietoa:
Väestörekisterikeskuksen tietosisältöyksikön menetelmäsuunnittelija Tuija Nieminen
Osoitepalvelu.net: https://www.osoitepalvelu.net/Default.aspx
Lisätietoa väestötietojärjestelmästä: http://www.vrk.fi/default.aspx?id=164
Lisätietoa nimiasioista: http://www.maistraatti.fi/fi/Palvelut/nimiasiat/
Suomelle tekeillä oma todistajansuojeluohjelma: http://www.asianajajat.fi/viestinta/oikeudellisia_uutisia/kotimaiset_tie...

Kommentit (0)

Vastauksesi