Jos haluaa tehdä oman internet-sivun eikä halua sitä muiden kopioitavaksi...

Jos haluaa tehdä oman internet-sivun eikä halua sitä muiden kopioitavaksi...

Jos haluaa tehdä oman internet-sivun eikä halua sitä muiden kopioitavaksi, voiko sivulle laittaa itse Copyright-merkin vai täytyykö sivu suojata jotenkin virallisesti niin ettei sitä saa laillisesti kopioida?

Vastaus

Copyright-merkillä ei ole virallista statusta eli sen käyttäminen ei vaikuta mitenkään tekijänoikeussuojaan. Merkkiä voi kuitenkin käyttää vapaasti ikään kuin varoitusmerkkinä. Ainoa keino rajoittaa nettisivujen materiaalin luvatonta käyttöä on estää sivuille pääseminen salasanajärjestelmällä. Tämäkään keino ei tosin estä sivuilla olevan materiaalin kopioimista.

Kaikki nettisivut eivät kuitenkaan automaattisesti saa tekijänoikeudellista suojaa. Suojan edellytyksenä on se, että sivusto sisältää itsenäisiä suojan saavia teoksia eli teoskynnyksen ylittävää tekstiä, kuvaa tai ääntä. Suurin osa tekstipohjaisista sivustoista ei tätä kynnystä ylitä. Itsenäisesti luodut tekstikokonaisuudet kuten runot, esseet ja omaperäisemmät artikkelit ovat kuitenkin suojan piirissä. Kuvat, äänet tai omaperäisesti laadittu sivuston ulkoasu voivat myös saada suojan.

Internetissä aineiston kopioimisen estäminen on ylipäänsä hankalaa ellei mahdotonta.

Lisätietoa aiheesta:

Poroila, Heikki: "Tekijänoikeus ja kirjastot tietoverkkojen maailmassa" (BTJ Kirjastopalvelu, 2006)
http://www.tekes.fi/julkaisut/juridi/luku9.htm

Kommentit (0)

Vastauksesi