Jos haluaa olla ottamatta vastaan perintöä eli luopumaan perintöosastaan, niin...

Jos haluaa olla ottamatta vastaan perintöä eli luopumaan perintöosastaan, niin...

Jos haluaa olla ottamatta vastaan perintöä eli luopumaan perintöosastaan, niin voiko lapsuuskodin sisarusparvelle kirjoittaa siitä itse jonkun vapaamuotoisen kappaleen vai pitääkö siitä tehdä virallinen kaavake? Pitääkö siihen hankkia jokin virallinen leima tai esim. lainhuuto vai riittääkö esim. todistajien (2?) allekirjoitus?

Vastaus

Perinnöstä luopuminen on tehtävä kirjallisesti. Perillisten kesken myös suullinen ilmoitus voidaan katsoa sitovaksi, mutta verottajalle ja mahdollisille velkojille käy vain paperi.

Ilmoitus on vapaamuotoinen eli sen voi laatia itse. Omakätinen allekirjoitus on pakollinen. Leimoja tai muita viranomaistoimia ei tarvita. Todistajatkaan eivät ole välttämättömät, mutta hyvät olemassa. Varsinkin perintöasioissa voi kiistaa syntyä mistä tahansa, ja silloin kahden todistajan nimet paperin alla lisäävät vakuuttavuutta.

Toinen tapa on ilmoittaa perunkirjoitustilaisuudessa, että luopuu perinnöstä. Silloin ilmoitus merkitään itse perukirjaan. Erillisestä ilmoituksestakin liitetään siihen kopio.

Luopumisjärjestelyssä on syytä olla tarkka. Jos luopuminen on tehty asiantuntemattomasti, voi joutua maksamaan perintöveroa, vaikka ei ole saanut kuolinpesästä neulan nenää. Pahimmassa tapauksessa maksetaan sekä perintö- että lahjaveroa.

http://www.perunkirjoitus.fi/index.php?sivu=2 (lyhyt kappale perintöä käsittelevässä artikkelissa, yleistä)
http://www.laki24.fi/pepe-perinnostaluopuminen.html (runsaasti tietoa osion linkkien takana)
https://www.op.fi/op?cid=150588651 (erityisesti perintö- ja lahjaverosta)
http://www.nicehouse.fi/kuluttaja/ajankoht/vero10.htm (veroista)
http://www.info.tampere.fi/eta/laki2/tyrsky/tyrsky5a.html (asiakirjamalli: ilmoitus perinnöstä luopumisesta, alle voi lisätä todistajat)

Kommentit (0)

Vastauksesi