Jos DVD:lle poltettua kotivideota tarkastelee tietokoneen tiedostonhallinnalla...

Jos DVD:lle poltettua kotivideota tarkastelee tietokoneen tiedostonhallinnalla...

Jos DVD:lle poltettua kotivideota tarkastelee tietokoneen tiedostonhallinnalla näkyy levyllä kansio VIDEO_TS ja siellä on IFO-, VOB- ja BUP -tiedostoja. Windows Movie Maker -ohjelmalla ei saa mitään näistä tiedostoista auki. Kuinka saan DVD-levyillä olevat kotivideot sellaiseen muotoon, että voin editoida niitä Movie Maker -ohjelmalla? Löytyykö esim. netistä maksutonta ohjelmaa? Ja vielä yksi kysymys: Mikä olisi hyvä netin keskustelupalsta, jossa tällaisia tietokoneasioita voisi kysellä?

Vastaus

Verkkokirjastoyksikössämme työskentelevä videoeditointia tunteva asiantuntija vastasi kysymykseesi seuraavasti:

IFO (DVD Information File) on tiedosto, johon on tallennettuna tiedot kappaleista, tekstityksistä ja ääniraidoista. VOB (DVD-Video Object) tiedostot sisältävät kaiken DVD:n sisältämän median, kuvan, äänen, tekstityksen (VobSubs) ja menun sisällön stream-muodossa.

Yleensä VVOB-tiedostot pitää muuttaa toiseen tiedostomuotoon, jotta niitä voisi editoida. Sopivia muotoja ovat mm. avi, mpeg, mpg, wmv). Tiedoston muuttaminen eli konvertointi onnistuu esim. ohjelmalla Any Video Converter, josta on saatavana ilmainen free-versio:
http://www.any-video-converter.com/download/

VOB-tiedostoja voi myös suoraan editoida maksullisella ohjelmalla Mpeg Video Wizard.
http://www.womble.com

Windows Movie Makerin käyttö on joskus epävakaata pitempiä videoita editoidessa. Ilmaisia videoeditointiohjelmia löytyy jonkin verran netistä esim. Zwei-Stein ja open source -ohjelma Jahshaka.

http://www.softpedia.com/get/Multimedia/Video/Video-Editors/ZweiStein-Vi...
http://www.jahshaka.org

http://fin.afterdawn.com/ keskustelupalstalta voi kysellä mitä tahansa tietokoneisiin tai videoon tms. liittyvää asiaa.

Videoasioissa apua voi saada myös http://www.digivideo.fi sivustolta. Sivut saattavat tarvita rekisteröitymisen ennen kuin kysymyksiä voi kirjoittaa. Vanhoja kysymyksiä ja vastauksia voi selata rekisteröimättä.

Kommentit (0)

Vastauksesi