Jos digikuvan koko on 2 megapikseliä, mitä se tarkoittaa? Mitkä ovat sen...

Jos digikuvan koko on 2 megapikseliä, mitä se tarkoittaa? Mitkä ovat sen...

Jos digikuvan koko on 2 megapikseliä, mitä se tarkoittaa?
Mitkä ovat sen ulkomitat tulostettuna?
Entä jos vanha paperikuva olisi vaikkapa 10 x 15 cm, ja se digitoidaan, mitä parametrejä siinä pitää käyttää, että lopputulos olisi vähintään 2 megapikseliä?

Vastaus

Kaksi megapikseliä tarkoittaa, että digitaalisessa kuvassa on kaksi miljoonaa pikseliä eli yksittäistä kuvapistettä. Jokaisella yksittäisellä neliön muotoisella pikselillä on jokin tietty väriarvo, ja kun niitä latoo tarpeeksi paljon lähekkäin saadaan kuva aikaiseksi. Pikselien määrä siis kertoo kuvan resoluution (tarkkuuden, erotuskyvyn), ei siis tulostetun paperikuvan kokoa, sillä digitaalinen kuva voidaan aina tulostaa halutun kokoisena.

Jos kymppikuvan (15x10cm) skannaa tarkkuudella 300dpi (pistettä tuumalle, joskus voidaan myös merkitä lyhenteellä ppi, pikseliä tuumalle), digitaalisessa kuvassa pikseleitä on aika tarkkaan kaksi miljoonaa, eli kaksi megapikseliä. Tätä enempää tarkkuutta paperikuvasta tuskin enää saakaan irti.

Lopputuloksen resoluutioksi tässä tapauksessa (jos oikein laskin) tulee siis n. 1732*1155 pikseliä: 1732 pikseliä rivissä vaakasuuntaan ja 1155 pystysuuntaan, ja kun luvut kerrotaan keskenään saadaan pikselien lukumäärä selville: suurinpiirtein kaksi miljoonaa pikseliä.

Kommentit (0)

Vastauksesi