Jos avopari haluaa yhteisen sukunimen, miten voidaan todistaa että he todella ovat avopari?

Jos avopari haluaa yhteisen sukunimen, miten voidaan todistaa että he todella ovat avopari?

Kuulin, että nykyään avopareilla on oikeus hakea yhteistä sukunimeä, jos heillä on yhteisiä lapsia tai jos ovat asuneet vähintään 5 vuotta yhdessä. Jäin miettimään, miten tämä on mahdollista. Avioparin yhteisen sukunimen ymmärrän, koska pari joko on naimisissa keskenään tai ei ole, ja asia on helppo todistaa. Mutta jos kaksi ihmistä asuu yhdessä, mistä voidaan tietää että he ovat todella avopari eivätkä vain kavereita? Eiväthän ihmiset aina itsekään tiedä, seurustelevatko he vai eivät. Yhteiset lapsetkaan eivät periaatteessa todista suhteen laatua. On myös mahdollista, että joku on samaan aikaan naimisissa yhden ihmisen kanssa ja avoliitossa toisen kanssa. Kun avoliitto on tällainen epävirallinen ja vaikeasti todistettava "henkimaailman" asia, niin miten ihmeessä on voitu säätää sellainen laki, että avopuolisot voivat ottaa yhteisen sukunimen?

2 vastausta

Ylen uutisen mukaan "Työryhmä ehdottaa, että pitkään jatkuneessa avoliitossa elävät parit voisivat hakea yhteistä sukunimeä tai sukunimiyhdistelmää. Avopuolisoilla olisi oikeus yhteiseen sukunimeen, jos he ovat asuneet samassa taloudessa vähintään viisi vuotta tai heillä on yhteinen tai yhteisessä huollossa oleva lapsi.Oikeus yhteiseen sukunimeen tai sukunimiyhdistelmään koskisi myös rekisteröidyssä parisuhteessa olevia pareja."

Yhteinen sukunimi voi yhdessä asuville pareille ja mahdollisille lapsille olla eri syistä tärkeä. Toisaalta monissa avioliitoissakin kumpikin säilyttää oman nimensä. On myös aviopareja, jotka ovat ottaneet kokonaan uuuden yhteisen sukunimen. Kuten sanot yhdessä asuvien henkilöiden keskinäinen suhde ei selvinne asumisen perusteella, mutta todennäköisesti suurin osa kuitenkin tietää suhteensa luonteen, vaikka siitä ei ole virallista todistusta. Ihmisuhteet voivat toki muuttua riippumatta siitä ovatko ne virallistettu vai ei.

 

 

Kommentit (0)
13.07.201813:41
18634
75

Avoliitto on jo leivotteu aika moneen lakiin, joten sitä tässä olla määrittelemässä uutena terminä.  Kun Finlexissä tekee haun voimassa olevista laeista hakusanalla "avolii*", vastaukseksi löytyy 15 osumaa.

Katso itse:

https://www.finlex.fi/fi/laki/haku/?search[type]=pika&search[pika]=avoli...

Kommentit (0)

Vastauksesi