Jos auto kulkee valonnopeutta, onko ajovaloista hyötyä?

Jos auto kulkee valonnopeutta, onko ajovaloista hyötyä?

Vastaus
75

Unohdetaan heti alkuun suosiolla se, että massalliset kappaleet eivät nykytietämyksen mukaan pysty saavuttamaan valon nopeutta. Auton vauhti voisi siis olla vaikkapa 99% valon nopeudesta.

Valojen hyödyllisyys riippuu tilanteesta. Valot kyllä toimivat ihan normaalisti, eli valonsäde lähtee autosta valonnopeudella. Jos edellä ajelee toinen avaruusauto yhtä lujaa, niin valoilla näkee lukea vaikkapa sen rekisterikilven. Mutta jos matkan varrelle onkin loikannut vaikkapa avaruushirvi (tai muu seisoskelija), niin valoista ei ole hyötyä, sillä vinhasti kulkevasta menopelistä lähetetty valo ei heijastu paikallaan olevasta kohteesta takaisin valona, vaan paljon paljon lyhytaaltoisempana säteilynä, jota ei silmin voi havaita.

Avaruusjalankulkijallekaan valoista ei kovin paljon hyötyä ole, jos tarkoituksena olisi havaita auto ajoissa, ja siten mahdollisesti esim. väistää pientareelle. Valo nimittäin saavuttaa jalankulkijan miltei yhtä aikaa auton kanssa, eikä aikaa reagointiin juuri jää.

Tiivistettynä vielä:
1) Autosta käsin katsottuna tilanne on täysin sama kuin paikallaan olevassa autossa - niin kauan kuin muutkin kohteet liikkuvat samalla nopeudella.
2) Liikkuvasta kappaleesta lähetetyn valon aallonpituus muuttuu sen heijastuessa paikallaan olevasta kappaleesta (ja päinvastoin), joten autosta katsottuna paikallaan olevat kohteet eivät näy normaalisti.
3) Ulkoapäin katsottuna tilanne näyttää perin juurin kummalliselta, mutta siitä pitää kysyä tarkemmin joltakulta joka on perehtynyt syvällisemmin suhteellisuusteoriaan.

(Tohtorikoulutettava Ilkka Hendolin)

Kommentit (0)

Vastauksesi