Jos ajatellaan että ajan päivittäin henkilöautoa, mitkä ovat todennäköisyydet...

Jos ajatellaan että ajan päivittäin henkilöautoa, mitkä ovat todennäköisyydet...

Jos ajatellaan että ajan päivittäin henkilöautoa, mitkä ovat todennäköisyydet sille, että joudun auto-onnettomuuteen vuoden aikana?
Jos taas en omista, enkä aja henkilöautoa, monellako prosentilla mahdollisuuteni välttää auto-onnettomuus kasvaa?

Vastaus

Hyvin paljon riippuu siitä, kuinka paljon, missä ja miten ajaa. Jonkinlainen käsitys asioista voidaan kuitenkin muodostaa Tilastokeskuksen, Liikenneturvan ja Liikenteen turvallisuusviraston tilastoja tutkimalla.

Vuonna 2010 henkilöauton kuljettajien osuus kaikista liikenneonnettomuuksissa kuolleista oli 43 %. Onnettomuuksissa loukkaantuneista tai kuolleista heidän osuutensa oli vähän pienempi, noin 33 %. Muiden kuin moottoriajoneuvon kuljettajien osuus liikenneonnettomuuksissa kuolleista tai loukkaantuneista oli 44 %.

Kaikista ajokortillisista henkilöistä, joita oli 3 579 226, todennäköisyys joutua onnettomuuteen vuonna 2010 oli noin 0,01 %; päivittäin autoilevalla se on tietysti korkeampi. Kuolemaan tai loukkaantumiseen johtavaan onnettomuuteen ajokortillinen henkilö joutui yli kymmenen kertaa epätodennäköisemmin.

Jos osallistuu liikenteeseen jossain muussa ominaisuudessa kuin henkilöauton tai muun moottoriajoneuvon kuljettajana – matkustajana, jalankulkijana tai pyöräilijänä – näyttää todennäköisyys joutua onnettomuuteen jäävän vielä paljon pienemmäksi, jos oletetaan että kaikki suomalaiset ovat liikenteessä joskus. Näissä ominaisuuksissa henkilön todennäköisyys joutua liikenneonnettomuuteen 2010 olisi noin 0,007 %, ja henkilövahinko-onnettomuuteen 0,0007 %.

Liikenneonnettomuuksia 2010 sattui kaikkiaan 34 020. Sitä kuinka paljon ihmisiä näissä kaikkiaan oli osallisena, ei tiedetä, vaikka juuri se olisi olennainen luku laskettaessa todennäköisyyksiä. Laskelma sisältää muitakin oletuksia, joten se ei missään nimessä ole kuin korkeintaan suuntaa antava.

Tilastokirjaston tietopalvelusta on mahdollista pyytää tarkempia, maksullisia selvityksiä tästäkin aihepiiristä.

Lähteet:

http://www.stat.fi/til/ton/index.html
http://www.trafi.fi/palvelut/tilastot/tieliikenne/ajokorttitilastot/voim...
http://www.liikenneturva.fi/www/fi/tilastot/liitetiedostot/Tieliikenneon...

Kommentit (0)

Vastauksesi