Jonkin aineen puutos, mutta minkä? Ei voi käsittää, miten näin paljon pystyy...

Jonkin aineen puutos, mutta minkä? Ei voi käsittää, miten näin paljon pystyy...

Jonkin aineen puutos, mutta minkä? Ei voi käsittää, miten näin paljon pystyy nukuttamaan. Vaikka onhan sitä jo kahdeksan tuntia ainaskin nukuttu.

Vastaus

Kysymyksestäsi ei selviä, minkätasoisesta ongelmasta on kysymys. Jos väsymys on hyvin voimakasta ja jatkuvaa, kehottaisin menemään lääkäriin. Tavalliseen kevätväsymykseen sen sijaan voi vaikuttaa esim. parantamalla ruokavaliota.

Kevätväsymys on tunnettu ongelma maissa, joissa on pitkä auringoton ajanjakso. Valon vähyys tai puute voi ilmetä väsymyksenä, haluttomuutena tai depressiona. Unihormonin, melatoniinin, erityksellä sekä aivojen välittäjäaineiden serotoniinin ja dopamiinin tasoilla uskotaan olevan yhteyttä kevätväsymyksen syntymiseen. Valon puutteen lisäksi myös yksipuolinen ravinto ja liikunnan puute voivat olla merkittäviä kevätväsymyksen taustatekijöitä.

Mielialan ja jaksamisen kannalta tärkeitä vitamiineja ja hivenaineita ovat erityisesti seuraavat vitamiinit:

1) B-12, B-3 ja B-6 vitamiinit sekä foolihappo,

Vitamiinien hyviä lähteitä ovat mm. avokado, banaani, greippi, kaali, kukkakaali, kala, maissi, parsa, palkokasvit ja persikka.

2) C-vitamiini

Vitamiini vaikuttaa esim. vastustuskykyyn ja ehkäisee väsymystä. C-vitamiinia saa mm. appel-siineista, greipeistä, iduista, herukoista, kiiveistä, lakoista, mansikoista, melonista, mustikoista, paprikoista, pinaatista, perunoista, persiljasta, tomaateista, vadelmista ja tyrnimarjoista.

3) D-vitamiini

Vitamiinin puutos voi aiheuttaa väsymystä ja vastustuskyvyn heikkenemistä. D-vitamiinia saa kalasta, kalaöljystä, kananmunista, sienistä ja auringosta.

4) E-vitamiini

Vitamiini on tärkeä antioksidantti ja ylläpitää solukalvojen rakennetta. Se vaikuttaa myös kolesterolitasoon. E-vitamiinia saat lakoista, mangosta, pinaatista, puolukoista, oliiveista ja tyrnimarjoista.

Vitamiinien lisäksi on tärkeää saada riittävästi sinkkiä, magnesiumia, tryptofaani- ja tyrosiiniaminohappoa sekä omega-3- ja omega-6-rasvahappoja.

Lisää tietoa terveellisestä ravinnosta löytyy oheisesta lähteenä käytetystä Iltalehden artikkelista:

http://www.iltalehti.fi/terveys/200803047299029_tr.shtml

Kommentit (0)

Vastauksesi