Joku kysyi koulujen luurangoista ja vastaajan mukaan jotkin niistä olivat...

Joku kysyi koulujen luurangoista ja vastaajan mukaan jotkin niistä olivat...

Joku kysyi koulujen luurangoista ja vastaajan mukaan jotkin niistä olivat aitoja ihmisen luurankoja. Millä perusteella jonkun luut päätyivät näytille kouluun sen sijaan, että olisi haudattu niinkuin muutkin kuolleet?

Vastaus

Tähän kysymykseen saatiin apua museoviraston ja aluehallintoviraston asiantuntijoilta. Museoviraston asiantuntija vastasi oletuksena olevan, että koulujen opetusluurangot on saatu erityisluvalla esim. oikeuslääketieteen laitoksen kautta. Ainakaan ne eivät ole peräisin arkeologisilta kaivauksilta. Museovirastosta kerrottiin lisäksi, että hautaustoimeen liittyvät asiat kuuluvat opetus- ja kulttuuriministeriön hallinnonalaan, mutta tiettyjä hautausmaihin ja hautapaikkoihin liittyviä asioita käsittelevät aluehallintovirastot (aikaisemmin lääninhallitukset).
Aluehallintoviraston asiantuntija taas tiesi kertoa, että hautaustoimilaissa ei ole menettelyä ruumiin osien kuten luurangon käytölle. Siltä osin siis aluehallintovirasto ei ole toimivaltainen viranomainen tässä asiassa. Hautaustoimilaki myös edellyttää, että vainaja on viivytyksettä haudattava, joten lain perusteella ei ole mahdollista kyseistä lupaa myöntää. Hän totesi myös, että luurankoja on tuskin saanut vuosikymmeniin käyttää opetustarkoituksessa, joten asiasta tietävää voi olla hankala löytää. Sellainen henkilö voisi olla koulujen tai yliopiston varhaisesta koulutusmateriaalista kiinnostunut tutkija tai innokas harrastaja. Hän oli löytänyt netistä artikkelin, jossa haastatellaan Keskusrikospoliisin tiloissa sijaitsevan yleisöltä suljetun rikosmuseon asiantuntijaa. Tämä kertoo mm., että monissa kouluissa olevat vanhat, aikoinaan opetuskäyttöön hankitut luurangot ovat hyvin usein vankien luurankoja.

Lähteet:
http://www.vantaanlauri.fi/arkisto/2010/2010-08-26/paivaelamaa/lenkkarit...

Kommentit (0)

Vastauksesi