Joku kertoo, että ratkaisuun on yksi viimeinen oljenkorsi. Mistä tällainen oljenkorsi-sanonta on saanut alkunsa?

Joku kertoo, että ratkaisuun on yksi viimeinen oljenkorsi. Mistä tällainen oljenkorsi-sanonta on saanut alkunsa?

4 vastausta
05.11.201918:47
24177
23

En pidä lainkaan uskottavana, että viimeinen oljenkorsi -kielikuvalla olisi jokin yksi yhteinen lähtökohta, johon kaikki merkitysvariaatiot väärinkäsityksineenkin voitaisiin palauttaa. Olkihan nyt on menneiden aikakausien maatalousyhteiskunnissa tuhansien vuosien ajan ollut tuttuakin tutumpi materiaali, joka sellaisena lienee antanut aihetta myös monenmoiseen kuvaannolliseen käyttöön.

Kysymyksessä mainitussa tarkoituksessa, siis viimeisenä, olkoonkin että heikkona keinoja selviytyä, kun kaikki muu toivo on jo menetetty, tulevat ensinnä mieleen erilaiset metaforat, jotka liittyvät veden varaan joutumiseen. Tästä Nykysuomen sanakirjassa esimerkkejä:

Hukkuva tarttuu (vaikka) oljenkorteen   SANANPARSI

- - ainoa keino tasapainon saavuttamiseksi, usein hukkumasta pelastava oljenkorsi on - - herkeämätön työ ja taistelu  L. ONERVA

(Myös moderni Kielitoimiston sanakirja viittaa samaan: "Tarttua jhk kuin hukkuva oljenkorteen tarttua epätoivoissaan viimeisenä keinona jhk heikkoon mahdollisuuteen.")

Tällaiseen kielikuvaan puolestaan ovat voineet antaa aihetta ensisaikojen haaksirikot, joissa miehistö saattoi yrittää pelastautumista veden varaan jouduttuaan tarrautumalla erilaisiin laivan puuosiin ja käyttämällä niitä kellukkeina. Purjelaivojen aikakauden merimaalareiden töissä on dramaattisia haaksirikkokuvia. Tunnetuin lienee kuuluisan venäläisen 1800-luvun merimaalarin Ivan Aivazovskin Yhdeksäs aalto:

https://en.wikipedia.org/wiki/Ivan_Aivazovsky#/media/File:Hovhannes_Aiva...

Toive pelastautumisesta oli luonnollisesti vähäinen, ja kun tuo toive sitten kuvaannollisesti "redusoitiin" pienimmäksi kuviteltavissa olevaksi, jäljelle jäi - oljenkorsi.

---

Edellä kirjoittamani on tietenkin vain oletuksen varaan rakentuva ajatuskehitelmä, joka ei pyri olemaan muuta kuin arvelu. Varmaa sen sijaan on, kuten jo alussa viittasin, että erilaiset sanonnat ovat useinkin maailman eri väestöille yhteisiä kulttuurilainoja, joiden kaukaiseen menneisyyteen häipyvää alkuperää saati "keksijää" on mahdotonta osoittaa.

 

Kommentit (2)
Myöskin viimeiseen oljenkorteen tarttumisen lopputulos on onneton, ei ratkaisu. Löytyisi... Myöskin viimeiseen oljenkorteen tarttumisen lopputulos on onneton, ei ratkaisu. Löytyisiköhän oljenkorsi-viittausta jossa ratkaisu löytyisi?
5.11.2019 19:44 Telttu Ella 19418
Niin, sivuutin kokonaan kysymyksen hieman oudolta tuntuvan muotoilun "ratkaisuun on yksi v... Niin, sivuutin kokonaan kysymyksen hieman oudolta tuntuvan muotoilun "ratkaisuun on yksi viimeinen oljenkorsi", koska oletin, että kysyjä tarkoitti muotoilullaan viimeistä oljenkortta yleisen käytännön mukaisesti viimeisenä MAHDOLLISUUTENA. Siihen vastasin. Jätän mielihyvin muille asian pohtimisen "viimeinen oljenkorsi ratkaisuna" - näkökulmasta, koska en ole sellaisesta koskaan kuullutkaan.
5.11.2019 20:14 V. V. Kandestoeber 24177
05.11.201912:12
19418
18

Jos joku kertoo että ratkaisuun on viimeinen oljenkorsi, niin oljenkorren merkitys on ilmauksessa kääntynyt väärinpäin alkuperäisestä, jossa se viimeinen oljenkorsi on onneton lopputulos eikä mikään ratkaisu. Oljenkorsi nimittäin tulee hyvin vanhasta, kansainvälisesti laajalle levinneestä sanonnasta, jonka mukaan viimeinen oljenkorsi katkaisi kamelin selän, kun siis valtavan taakan päälle lisättiin vielä se yksi korsi.

Sanonnan alkuperästä onkin sitten aika hajanaista tietoa. https://kansatieteilijandesktopilta.wordpress.com/2006/06/30/mika-on-vii... kertoo erääksi kirjalliseksi lähteeksi Charles Dickensin, mutta ei tarkenna lähdettä sen enempää, ja https://fi.wiktionary.org/wiki/katkaista_kamelin_selk%C3%A4 kertoo että kyseessä on vanha arabialainen sanonta, mutta ei anna mitään lähdettä tälle tiedolle. Vastaavan englanninkielisen sivun (https://en.wikipedia.org/wiki/Straw_that_broke_the_camel%27s_back) lähdeluettelosta taitaa löytyä useampikin lähde, ehkä jopa se Dickens-kirja.

Kommentit (0)
07.11.201906:20
3182
14

Kandestoeberin selvitys tuntui tutuimmalta ja loogisimmalta.  Se korsi mikä katkaisi kamelin selän on jo toinen juttu.

Kommentit (0)
05.11.201914:55
28585
13

Oljenkorsi löytyy myös Raamatusta.

"Sille rauta on kuin oljenkorsi, vaski kuin lahopuu".

Leviatanin kuvaus, Job 41:18.

Leviatanilla tässä tarkoitetaan vesihirviötä, vanhassa Raamatussani se on suluissa merkitty "krokodiili".

Herra kysyy, pitääkö Job itseään oikeutettuna kieltämään hänen vanhurskautensa, voiko hän pelkällä katseellaan kukistaa jumalattomat ja vallita sellaisia luontokappaleita kuin behemot (virtahepo) ja leviatan (krokodiili). (Job 40.)

En ole lukenut Jobia riittävän tarkkaan voidakseni osoittaa suoran yhteyden kysyttyyn asiaan.

Haapajärven helluntaiseurakunnan mukaan Jeesus Nasaretilainen on se viimeinen oljenkorsi, pelastus.

Täytynee kaivaa Koraani esiin ja tarkistaa, mitä siellä sanotaan oljenkorsista. Nettiviitteiden mukaan islamin uskossa on yhteyksiä olemassa.

Pohjoismaisissa tarinoissa oljilla on pelastajan (sika) apuvälineenä sijansa jouluaiheissa.

Jos asiaa ryhdytään penkomaan, niin voisi kuvitella, että korret voisivat löytyä antiikin tarinoista, Decameronesta tai Divina Commediasta, ehkäpä Canterbury Talesistakin. Eipä valitettavasti ole yhtään noista teoksista kotona, jotta voisin etsiä.

Kommentit (0)

Vastauksesi