Jehovan todistajat ja aseellinen / aseeton varusmieskoulutus

Jehovan todistajat ja aseellinen / aseeton varusmieskoulutus

Ovatko Jehovan todistajat Suomessa vapautettu myös aseettomasta palveluksesta eli kokonaan automaattisesti, ellei joku heistä halua? Jos joku heistä haluaa, pääseekö aseelliseen palvelukseen, varusmieskoulutukseen? valtion puolesta.

2 vastausta

Tätä meiltä on kysytty aiemminkin. Jehovantodistajien yhdyskuntaan kuuluvilla on oikeus halutessaan saada vapautus asevelvollisuuden suorittamisesta. Käytännössä hänelle myönnetään aluksi lykkäystä ja myöhemmin hänet voidaan vapauttaa asepalvelusta kokonaan. Lykkäystä ja vapautusta täytyy erikseen anoa kutsuntalautakunnalta tai sotilaslääniltä. Jos jehovantodistaja ei anomusta jätä, hän suorittaa asepalvelun muiden tavoin. Jehovantodistaja, joka on anonut lykkäystä uskonnollisiin syihin vedoten, voi halutessaan myöhemmin muuttaa mieltään ja suorittaa asevelvollisuuden. Muutoksessa riittää ilmoitus sotilasläänin esikunnalle. Vapautus asepalvelusta koskee vain rauhan aikaa.

Kommentit (0)
29.04.201913:15
25735
19

Eduskunta kumosi 27. helmikuuta 2019 lain, jonka mukaan Jehovan todistajat olivat vapautettuja sekä asepalveluksesta että siviilipalveluksesta. Tämä lakiuudistus tuli voimaan 1. huhtikuuta 2019. Jehovan todistajat ovat sen jälkeen velvollisia suorittamaan joko asepalveluksen tai siviilipalveluksen. Julkisuuteen annettujen tietojen mukaan noin 250 Jehovan todistajaa saa kutsun palvelukseen tänä vuonna.

 

Helsingin Sanomat 28. 2. 2019, sivu A10.

Helsingin Sanomat 2. 4. 2019, sivu A8.

Kommentit (0)

Vastauksesi