Jatkokysymys krokotiili/alligaattorikysymykseen.

Jatkokysymys krokotiili/alligaattorikysymykseen.

Jatkokysymys krokotiili/alligaattorikysymykseen. Syövätkö krokot toisiaan tai alligaattoreita tai päinvastoin? Eli syövätkö lajitovereitaan?

Ylipäätään kuinka useat lihansyöjäeläimet syövät toisiaan... Enpä ole kovin usein kuullut esimerkiksi sutten syövän toisiaan, tai karhujen?

Vastaus

Krokotiilien ja alligaattoreiden levinneisyysalueiden painopisteet eroavat hieman toisistaan: krokotiilit elelevät lähinnä Afrikassa, Aasian kaakkoisrannikolla, Indonesiassa sekä Australiassa, kun taas alligaattoreita tavataan Yhdysvaltain kaakkoisosissa, Etelä- ja Keski-Amerikassa, ja Itä-Kiinassa. Tästä voisi päätellä että krokotiilit ja alligaattorit eivät kovinkaan usein satu samoille vesille syödäkseen toisiaan. Kannibalismi sen sijaan ei krokotiilien keskuudessa ole harvinaista, esimerkiksi poikaset saavat varoa suurikokoisempia lajitovereitaan.

Kannibalismin yleisyys lihansyöjäeläimillä riippuu vähän eläinlajista, esimerkiksi haiden keskuudessa on tavallista että vahvempi poikanen syö heikomman sisaruksensa jo emon kohdussa. Petonisäkkäilläkin esiintyy kannibalismia, esimerkiksi leijonauros saattaa joskus tappaa kilpailijansa pennut. Aivan viime aikoina on havaittu myös jääkarhujen keskuudessa kannibalismia ja tutkijat ovat arvelleet sen johtuvan ilmaston lämpenemisestä: jään sulaminen rajoittaa jääkarhujen liikkumista ja saalistusaluetta ja jos jääkarhu ei pääse hylkeiden kimppuun, on sen elossa pysyäkseen turvauduttava lähimpään saatavilla olevaan ravintoon, vaikka se sitten olisikin oma lajitoveri.

Lähteitä:

http://www.pbs.org/wnet/nature/sharkland/cannibalism.html

http://www.britannica.com/eb/article-9020007/cannibalism#197555.hook

http://query.nytimes.com/gst/fullpage.html?res=9E0CE0DF1F3BF93AA1575AC0A...

http://animal.discovery.com/news/ap/20060612/polarbears.html

Kommentit (0)

Vastauksesi