Järjestys"säännöt" omakotialueella

Järjestys"säännöt" omakotialueella

Talomme sijaitsee kaupungin omakotialueella, missä talot ovat aika tiiviisti, mutta esim. meillä ei ole kuin yksi varsinainen rajanaapuri, muut naapurit ovat etäämmällä ja niistäkin lähimmät n.40-50m päässä talostamme. Leikkasin tässä eräänä kauniina ja valoisena lauantai kesäiltana nurmikkoa oman talomme pihalla. No, siinä innokkaasti leikatessani nurmikkoa eräs naapurimme (ei se rajanaapuri) kävelee luokseni ja käskee ystävällisesti sammuttamaan ruohonleikkurin ja kertoo, että klo on jo 22.05 ja heidän lapset ovat nukkumassa ja olisi syytä lopettaa työt siltä päivältä ja että klo 22 jälkeen pitäisi olla hiljaisuus. Tämä oli minulle tuttua kerros/rivitalo asumisen ajoilta, joten tein työtä käskettyä. Mutta näin jälkeenpäin olen miettinyt, että mitkä säännöt määräävät (okei, toisten huomioon ottaminen olisi kyllä kohteliasta) hiljaisuuden omakotialueellekin klo 22 jälkeen ja jos näin on, niin missä se lukee. Kaupunkien/kuntien vuonna 2003 voimaan tullut järjestyslaki ei tällaista kellonaikaa aseta. Kyseinen järjestyslaki kumosi kaikki aikaisemmat kirjavatkin kaupunkien/kuntien järjestyssäännöt. Ymmärrän, että tahallinen meluaminen ja naapurien verbaalinen häiritseminen on kielletty, mutta missä on tarkempi kuvaus siihen, mitä ja milloin saa jotakin tehdä ja mikä on häiritsevää ja mikä on normaaliin elämiseen kuuluvia ääniä. Silti keskustelupalstoilla näkee viestejä joissa kehotetaan soittamaan poliisit jos "meteliä" kuuluu klo 22 jälkeen naapurustossa...

2 vastausta

Olet oikeassa. Järjestylaki tuli voimaan vuonna 2003 ja kumosi kuntien omat vaihtelevat järjestyssäännöt. Järjestyslaki on siis sama kaikkialla Suomessa riippumatta siitä, minkä kunnan tai kaupungin alueella ollaan. Järjestyslaki koskee yleisiä paikkoja riippumatta siitä, kuka paikat omistaa, esim. kadut, tiet, torit, puistot, uimarannat tai hautausmaat. Yleisellä järjestyksellä tarkoitetaan, ettei rauhaa häiritä enemmistöä loukkaavalla huonolla käytöksellä.

Omakotitalon piha on kuitenkin yksityisaluetta, johon ei sovelleta yleisiä järjestyssääntöjä. Omakotitaloalueella asukkailla on oikeus kotirauhaan eli he voivat olla häiritsemättä paikassa, joka katsotaan heidän kodikseen. Periaatteessa siis myöhäistä ruohonleikkaajaa ei voi estää ajamasta nurmikkoaan tai kaasuttamasta ralliautoaan klo 22 jälkeen omalla pihallaan.

Omakotiliiton järjestöpäällikko Juha Saarimäki vetoaa Iltasanomien haastattelussa hyviin tapoihin:

"- Missään ei suoraan säännellä sitä, että sunnuntai-iltana ei saa ajaa ruoholeikkuria tai että omalla pihalla pitäisi pitää vaatteet päällä. Kyse on sosiaalisesta käyttäytymisnormista, ikään kuin sisään kirjoitetusta käyttäytymiskoodista. Useimmiten omakotiasukas tiedostaa, että hän ei voi käyttää äänekästä ruohonleikkuria myöhään sunnuntai-iltana."

Kotirauhan häirintä on tietysti kielletty.

Taajama-alueiden yleisistä melutason ohjearvoista säädetään erikseen ympäristönsuojelulaissa. Ohjearvot asumiseen käytettävillä alueilla, virkistysalueilla taajamissa ja niiden välittömässä läheisyydessä sekä hoito- tai oppilaitoksia palvelevilla alueilla on yöllä klo 22-7 45-50dB.

Hyvä nyrkkisääntö neuvoo kohtelemaan naapuria kuten toivoisi itseään kohdeltavan.

Kysy.fi:n toimituksella ei ole oikeustieteellistä pätevyyttä antaa neuvoja lakiasioissa, emmekä ota vastuuta lain oikeasta tulkinnasta. Vastaus perustuu käytössä olleisiin verkkolähteisiin.

Kommentit (0)
26.06.201715:41
1471
140

Ehkä lakipykäliä enemmän tuossa on kyse siitä, millaisissa väleissä haluat olla naapuriisi. Täysin asumismuodosta riippumatta on ihan kohtuullista olettaa, ettei kukaan iltakymmenen jälkeen tahallisesti aiheuta naapuriinsa asti kuuluvaa melua, vaikkei laki sanoisi asiasta yhtään mitään. On tietysti täysin oma valintasi, jos haluat leimautua "huonoksi naapuriksi", joka vähät välittää naapurisovusta. 

Kommentit (0)

Vastauksesi