Japanilaiset huushollit

Japanilaiset huushollit

Telkkarista olen nähnyt joskus vanhoja japanilaisia elokuvia. Talot ovat mukavan näköisiä, yksinkertaisesti sisustettuja mutta kodikkaita. Mitä minun pitäisi tehdä, jos haluaisin sisustaa mahdollisimman japanilaisella tyylillä, sellaisella elokuvista tutulla? Millainen olisi esim. lattiamatto? Voisitteko lisäksi kertoa, miten sellaisissa japanilaishuusholleissa tarkeni, joissa oli jonkunlainen liukuovi, johon oli pingotettu paperia? Se on hienonnäköinen, mutta miten se kesti säätä?

2 vastausta
21.05.201418:22
26901
92

Mikäli harkitset japanilaistyyppistä sisustusta, ehdotan tutustumista feng shui-ajatteluun. Feng shui on rakentamista ja sisustamista koskeva oppi, jonka avulla voidaan jopa ohjailla elämän kulkua kuten saavuttaa vaurautta ja hyvinvointia. Koulukuntia on useita, ja niiden ajatusten soveltaminen länsimaihin on vaativaa ja edellyttää asiaankuuluvan ajatustavan tuntemista ja asianmukaista toteuttamista. Kuitenkin joitakin asioita voidaan noudattaa ja tuottaa hyvinkin yksinkertaisin keinoin. Perusajatukset ovat tällöin toimittaa pois tai korjata kaikki rikkinäinen materiaali sekä siivota pois tarpeeton tavara. Olennaista on myös sulkea WC:n kansi, kun laitos ei ole käytössä. Täten estetään suotuisan energian ja vaurauden virtaus viemäriin. Rakennuksen sijainnilla ja suunnalla ympäröivässä maisemassa on suuri merkitys.

Kommentit (0)
21.05.201413:29
1261
44

Japanilaiset arvostavat sisustuksessa tietynlaista askeettisuutta. Tämä lienee peruja japanilaisesta wabi-sabi-kauneusihanteesta, joka ihannoi nimenomaan yksinkertaisuutta ja vaatimattomuutta. Huoneita ei siis täytetä tavaralla eikä koriste-esineillä, vaan ne ovat väljiä ja ilmavia. Värimaailma sisältää paljon luonnonsävyjä, valkoista ja mustaa. Materiaaleina käytetään riisipaperia, setri- ja vaahterapuuta, bambua, kiveä ja punottua koria. Yleisin ja tunnetuin japanilainen koriste-esine on varmaankin kakejiku eli seinälle ripustettu kalligrafia- tai maalauskäärö.

Tunnetuimpia japanilaisia sisustuselementtejä ovat tatami-matto sekä fusuma-liukuovet. Tatami on oljesta valmistettu matto, joita asetellaan lattialle erilaisiin muodostelmiin, kuitenkin välttäen yksinkertaista ruudukkomuodostelmaa, koska sen uskotaan tuottavan pahaa onnea. Tatami-mattojen käyttö on Japanissa vähentynyt, mutta yleensä yksi huone asunnosta, jopa pienestä sellaisesta, on varattu tatami-huoneeksi.

Fusuma-ovet taas ovat syrjään vedettävät, sisätilaa jakavat liukuovet, jotka on usein valmistettu puukehikkoon pingotetusta riisipaperista. Japanilaisen asunnon kantavat rakenteet ovat useimmiten seinien sijasta pylväitä, joten kevytrakenteisempien ovien käyttö on mahdollista. Paperiovia käytetään vain sisäovina, joten niiden ei varsinaisesti tarvitsee kestää säätiloja.

Japani on kuitenkin hyvää vauhtia länsimaalaistumassa, ja perinteinen japanilainen sisustustyyli on siirtynyt syrjään erityisesti nuorten ihmisten keskuudessa. Sen sijaan skandinaavinen, Ikea-tyylinen sisustus kasvattaa suosiotaan.

Kommentit (0)

Vastauksesi