Jaalassa Pohjois-Kymenlaaksossa on Sonnanjärvi-niminen pienehkö järvi.

Jaalassa Pohjois-Kymenlaaksossa on Sonnanjärvi-niminen pienehkö järvi.

Jaalassa Pohjois-Kymenlaaksossa on Sonnanjärvi-niminen pienehkö järvi. Nimestään huolimatta se se on äärettömän kirkasvetinen ja syvä, syvimmillään yli 40 metriä.

Vanhempani rakensivat sinne 1950-luvulla kesämökin. Päärakennuksen terassin "kannatuspilarit" saatiin järven pohjasta; 10 - 15 metrin etäidyydellä rannasta. Pilarit ovat halkaisijaltaan reilusti puolimetrisiä, vankkaa ikihonkaa. Ne silloin aikoinaan nostettiin talvella jäälle taljoilla ja annettiin rannalla kuivaa pari kesää.

Kuinkahan vanhoja nuo puut mahtavat olla? Ja mikä on ollut sellainen luonnonmullistus, että ovat sinne järveen joutuneet? Niitä runkoja oksineen oli pitkin rantoja, ei vain yhdessä paikkaa.

2 vastausta

Hei!

Lähdin selvittämään haastavia kysymyksiäsi, ja parhaiten asiassa osasi auttaa museoviraston meriarkeologian osasto. Siellä luvattiin selvittää kysymyksiäsi järvenpohjan arkeologiaan erikoistuneen kollegan kanssa. Museosta palataan asiaan tämän viikon aikana, ja lisään uudet tiedot sitten vastaukseen.

Tähän mennessä sain selville, että aikaisemmin vetten pohjasta löytyneistä puista on tehty iänmäärityksiä ns. dendrokronologisella ajoituksella. Ajoitus saadaan kohdilleen vertailemalla puunrunkojen vuosilustoja. Todella vanhoille puille voi tehdä myös radiohiiliajoituksen.

Puunrunkojen ikää on vaikea arvioida näkemättä lustoja. Ehkä lustot vielä erottuvat, ja ikä saadaan määritettyä?

Lisätietoa:

Eri ajoitusmenetelmistä
http://www3.lappeenranta.fi/museot/museo/www/esi_ajoitus.html
Dendrokronologisesta määrittelystä englanniksi
http://www.helsinki.fi/science/dendro/DendrochronologicalResearch.html

---

Noniin, nyt heti seuraavana päivänä tuli lisätietoa!

Hylkysaaren Museoviraston Meriarkeologian yksikön erikoisasiantuntija vastasi, että hän etsi käsiinsä Pentti Zetterbergin kirjoittaman artikkelin "Hukkuneet metsät ja
laivahylyt: vesistön historiaa satojen ja tuhansien vuosien takaa." Pentti Zetterberg on Suomen paras asiantuntija dendrokronologisessa ajoituksessa. Hänet saa tarvittaessa kiinni Joensuun yliopistosta.

Zetterbergin artikkeli on julkaisussa: Itä-Suomen V tiedepäivät. Toimittaneet Markku Viljanen ja Sari Pippola. (Joensuun yliopisto, Karjalantutkimuslaitoksen julkaisuja no 90, Joensuu 1990). Asiantuntija lupasi ottaa kopion sinulle tarvittaessa, jos saa yhteystiedot.

Kommentit (0)
02.08.201308:56
95
88

Hei vaan täällä Sonnanjärven rannalla ollaan samojen järvessä olevia puiden kanssa pelattu. Minun mielestä syynä on ollut 1800 luvun lopulla Sonnanjokeen tehty Mylly jonka padon jäännökset on vieläkin hyvin nähtävissä Verlaan menevän tien silalta. Silloin Sonnanjärven pinta nousi olennaisesti ja ja rannan puut joutuivat veden eristämiksi ja tukehtuivat hapenpuutteeseen ja kaatuivat rantaveteen. Tarkkaa vuotta en tiedä milloin tämä on tapahtunut. Jos poikkitieteelisissä tutkimuksissa, ilmenee muita vaihtoehtoja tapahtumalla, mielelläni otan tiedon vastaan. Vieläkin on rantavedessä pari puuta nostamatta, molemmat laituria varten tehdyn kiviryökkön alla.

Kommentit (0)

Vastauksesi