Jääkö rankaisemattomasta asianomistajarikoksesta mitään merkintää poliisin rekisteriin?

Jääkö rankaisemattomasta asianomistajarikoksesta mitään merkintää poliisin rekisteriin?

Jääkö poliisille ilmoitetusta asianomistajarikoksesta mitään merkintää poliisin rekisteriin, jos rikoksesta ei saa rangaistusta, eli poliisi ei määrää sakkoa (eli asianomistaja ei vaadi edes sakkorangaistusta)? Merkitäänkö poliisin omaan rekisteriin ainoastaan sinne merkittäviksi soveltuvat rikokset, joista on tullut rangaistus?

Vastaus

Me täällä kysy.fi :ssä emme ole oikeustieteen asiantuntijoita. Suosittelenkin ottamaan yhteyttä suoraan poliisiin tämänkaltaisissa kysymyksissä esimerkiksi numerosta 0295 470 011 (ma - pe 8-16.15).

On olemassa erilaisia poliisin käyttämiä henkilötietorekistereitä. En saanut kysymyksestäsi tarkalleen selville, mitä niistä tarkoitat.

Poliisirekisteri on poliisin, tullin ja rajavartiolaitoksen käyttämä rekisteri. Sovittelutoiminta.fi-sivuston mukaan sinne merkitään tieto kaikista rikoksista, joista on annettu tuomio. Kuvailemassasi tilanteessa ei oltaisi annettu tuomiota, jolloin tapauksesta ei ilmeisesti jäisi merkintää rekisteriin. Tuomittu sakkorangaistus puolestaan näkyisi kyseisessä rekisterissä.

Varsinaiseen Oikeusrekisterikeskuksen ylläpitämään rikosrekisteriin merkitään tietoja lähinnä vapausrangaistukseen tuomituista henkilöistä. Sellaisia rikoksia ovat esimerkiksi ehdoton ja ehdollinen vankeusrangaistus.

Poliisin sivuilla mainitaan useita muitakin valtakunnallisia tietojärjestelmiä, joita poliisilla on käytössään. Poikkeuksia lukuunottamatta yksityishenkilöillä on oikeus tarkastaa itseään koskevia tietoja poliisin henkilörekistereissä. Tarkastuspyyntö jätetään henkilökohtaisesti poliisilaitokselle ja sen voi tehdä maksutta kerran vuodessa.

 

 

 

Kommentit (0)

Vastauksesi