Itse säännöllisenä VR:n asiakkaana pohdin paikan saamista junasta.

Itse säännöllisenä VR:n asiakkaana pohdin paikan saamista junasta.

Itse säännöllisenä VR:n asiakkaana pohdin paikan saamista junasta. Joskus saan todella hyvän paikan business-luokan vierestä, toisaalta saan istumapaikan eläinvaunusta muuten tyhjillään olevasta junasta. Mistä tämä outo istumapaikan anto johtuu?

Vastaus

VR antoi kattavan selityksen toiminnalleen:

"Hei,

Eri junissa ja junatyypeissä on erilainen vaunusto sekä matkustusosasto, missä paikat määräytyvät junan varaustilanteesta riippuen hieman eri tavoin. Myös asiakkaan mahdollisesti erikseen esittämä paikkatoivomus vaikuttaa luonnollisesti paikan sijantiin - mistä tosin tässä yhteydessä ei ainakaan mainita.

Istumapaikka eläinvaunusta muuten tyhjillään olevasta junasta viittaisi kyseessä olevan Pendolino-junan, jolloin varausjärjestykseen vaikuttaa myös esimerkiksi paikan suunta. Nämä kasvot menosuuntaan olevat paikat ovat varausjärjestyksessä ensin huomioiden kuitenkin, että kyseinen vaunu - missä on lemmikkipaikkoja - on kuitenkin varausjärjestyksessä viimeisenä. Toisaalla Pendolinossa junan muissa vaunuissa on tällöin todennäköisesti kuitenkin melkoisen täyttä, vaikka toisenlaisen käsityksen tässä vaunussa istuttaessa voi saada. Istujia pääsääntöisesti ainakin junan ikkunapaikoilla muissa vaunuissa.

IC2-junissa on oma lemmikkiosasto, johon ei voi varata paikkoja kuin valitsemalla paikan lemmikki-tiedolla, normaalit varaukset eivät mene tähän osastoon.

IC-junissa on myös oma lemmikkivaunu, varauksessa tulee myöskin tieto lemmikeistä erikseen, normaalit varaukset eivät mene tähän vaunuun.InterCity-junien lemmiosasto sijaitsee uudistetuissa entisissä 1. luokan vaunuissa, missä puolet vaunun lemmikkipaikoista on avo-osastossa. Toinen puoli tällaisesta IC-junan vaunusta on kuuden hengen osastoja, missä on puolinahkapenkit sekä hieman normaalia leveämmät istuimet sekä väljemmät tilat.

Varausjärjestys on kyllä johdonmukainen: ensin paikat varataan parhaista vaunuista ja keskellä vaunua sijaitsevista paikoista. Ensisijaisesti järjestelmä varaa mysö ikkunapaikat ellei toisin paikkatoiveissa toivota. Varausjärjestykseen vaikuttaa junan varaustilanne, junatyyppi ja erikoispaikat.

Joissakin kahden yksikön Pendolinoissa junan toisen yksikön määränpää on myös eri. Tai muissa junatyypeissä junan kokoonpanossa voi olla vaunuja muille määräasemille, minne varausjärjestelmä ei myy paikkoja tästä syystä. Näennäinen epäloogisuus paikkavarauksessa voi johtua myös näistä syistä."

Ystävällisin terveisin
Vesa Viuhkonen

Kommentit (0)

Vastauksesi