Istutusallas Isotuomipihlajalle

Istutusallas Isotuomipihlajalle

Hei. Olen kokeillut kysyä tätä jo parista paikkaa, enkä ole kunnollista vastausta saanut, joten kokeillaan täältä. Olisiko tällainen mitenkään mahdollinen? Tekisin pihakivistä 600mm korkean ja saman verran leveän istutusaltaan suoraan ASFALTIN päälle. Pituutta tulisi n. 10m. Laittaisin siihen 500mm laadukasta multaa. Istuttaisin siihen Isotuomipihlajan paakkuja n. 300mm välein. Lopuksi lisäisin 100mm kuorikatetta koristeeksi. Kysymys olisikin lähinnä tuohon asfaltin päälle istuttamisesta. Olisiko syytä hajottaa tuo asfaltti altaan alta, jonka jälkeen tulisi sora? Kuinka syvällle ko. pensaan juuret ylettyvät, eli riittääkö tuo puolimetriä multaa? Kuinka toteuttaisin ylimääräisen sade veden poiston, ettei pensaat "huku"? Onko talvella paleltumisen vaaraa kun tiili ja asfaltti hohkaa kylmää juurille? Syy minkä takia istutus altaan on, että lähtökorkeus olisi jo tuon puoli metriä, eli hyvä olisi että jonkun puolitoista metriä tulisi pensasaidalle korkeutta. Jos jostain syystä Isotuomipihlaja ei kestä tällaista ratkaisua, niin saa toki ehdottaa muutakin pensaskasvia, josta olisi aidaksi ja kasvaisi ainakin sen 1,5m.

Vastaus

Kiitos kysymyksestä. Puutarhaharrastajana sanoisin, että asfaltti olisi syytä ottaa pois istutusaltaan pohjalta. Pensaille ja pikkupuille suositellaan istutukseen 50 – 80 cm leveää ja 40 – 60 cm syvää kuoppaa, joten uskoisin, että multatila riittää. Kuitenkin pensaiden juuret kaivautuvat vuosien mittaan syvemmälle. Isotuomipihlaja kasvaa voimakkaasti, tekee runsaasti juuriversoja ja sen juuristo on laaja, joten vuosien kuluttua istutustila voi käydä pieneksi, jos asfaltti estää juurien kasvamisen syvälle. Isotuomipihlaja kasvaa luonnostaan kallioisissa ja soraisissa ympäristöissä, joten sora mullan alla luultavasti on sopiva. Myös tuo veden valuminen altaasta mietityttää. Ylimääräinen vesi löytänee reitin ulos pihakivien välistä tai alhaalta asfalttia pitkin. Siitä saattaa tulla sotkua asfaltille. Kuopan pohjalle voisi toki laittaa salaojaputken, joka johtaa vedet siististi muualle. Asfaltin poisto ratkaisisi tämänkin asian.  Isotuomipihlaja kasvaa varsin nopeasti ja se saattaa kasvaa ilman leikkausta jopa kuusimetriseksi ja kolme metriä leveäksi. Myös kannattaa ottaa huomioon, että isotuomipihlaja tekee marjoja, jotka pudotessaan saattavat liata ympäristöä ja ne lisäksi houkuttelevat lintuja aterialle. Marjat voi toki kerätä ja niitä syödä. Isotuomipihlaja on myös luokiteltu haitalliseksi vieraslajiksi, sillä linnut levittävät siemeniä ja luonnossa kasvi leviää myös juurivesojen avulla voimakkaasti tukahduttaen muuta kasvustoa.

Puutarhaliikkeistä kannattaa kysellä ammattilaisten mielipidettä, mutta mielestäni vaikka kiiltotuhkapensas tai taikinamarja voisi olla tässä hyvä vaihtoehto isotuomipihlajalle.

  

Kommentit (0)

Vastauksesi