Isoisäni, vanha postimies, joutui kouluttautuessaan opettelemaan ulkoa kaikki...

Isoisäni, vanha postimies, joutui kouluttautuessaan opettelemaan ulkoa kaikki...

Isoisäni, vanha postimies, joutui kouluttautuessaan opettelemaan ulkoa kaikki rautatieasemat. Niitä taisi olla yli 200 ja monesti vanhoilla päivilläänkin ukki niitä luetteli: sanoi vain yhden aseman, niin sieltä tuli lista ympäröivistä asemista vaikka kuinka pitkälle. Monesti oli mielessä nauhoittaa täydellinen asemaluettelo, mutta aina se jäi ja nyt ukki ei muista enää yhtään mitään ja vaikka muistaisi, ei enää voi puhua. Olisi kiva kuitenkin opetella edes osa asemalistasta ulkoa. Mistähän tämmöinen lista löytyisi? Se oli kai jostain 40-50-luvulta peräisin, siinä oli kaikkein pienimmätkin asemat mukana.

Vastaus

Kokoelmissamme on useita Suomen rautateistä ja rautatieasemista kertovia kirjoja. Luetteloa, josta löytyisi asemat juuri 1940 - 1950-luvuilta, en kuitenkaan löytänyt.

Jussi Iltasen teoksessa Radan varrella, Suomen rautatieliikennepaikat, on laajasti tietoa asemista, asemarakennuksista ja rataverkosta. Kirjassa esitellään lähes tuhat asemaa ja liikennepaikkaa. Mukana on myös luovutetun alueen asemat ja kartta, josta näkyy rataverkko asemineen.
http://www.helmet.fi/record=b1893081~S9*fin
http://www.uusimaa.fi/artikkeli/27861-rautatieharrastajat-avasivat-arkis...

Heikki Immelin kirjassa Piletistä Pietariin kirjassa on yksittäisiä rautatieaikatauluja eri vuosikymmeniltä.
http://www.helmet.fi/record=b1310146~S9*fin

Kolmas kokoelmissamme oleva kirja, johon voisit tutusta, on Rautatiematkustajan opas 1939-1940.
http://www.helmet.fi/record=b1825192~S9*fin

Kommentit (0)

Vastauksesi