Islamissa huputetaan naisia eri tyyleillä ja tämä on länsimaisen niin vaikea...

Islamissa huputetaan naisia eri tyyleillä ja tämä on länsimaisen niin vaikea...

Islamissa huputetaan naisia eri tyyleillä ja tämä on länsimaisen niin vaikea ymmärtää. Burka on aivan totaalista sortoa. Niqab, joka jättää silmät näkyviin tuntuu typerältä. Suomalaisten islamiin kääntyneiden naisten tapa on pitää huivia peittämässä hiuksia jotta miehet eivät kiihottuisi noista kiharoista, jostain syystä.
Eikö voi olla islamin uskoinen ilman jotain uskoa korostavaa symbolia? Huivit tuntuvat vapaaehtoiselta alistumiselta.
Löytyisikö islamista jotakin suomalaista keskustelupalstaa jossa voisi tutustua tähän ajatusmaailmaan. Joskus on vaan niin vaikea käsittää....

Vastaus

Eivät kaikki islaminuskoiset käytä uskontoa korostavia symboleita, ja esimerkiksi Turkissa monet islaminuskoiset saattavat pukeutua täysin länsimaiseen tapaan. Kyse lienee lähinnä siitä, kuinka islamia tulkitaan. Naisten hunnunkäytölle voidaan löytää perusteluja esimerkiksi seuraavasta ”Koraanin” suurasta 33:59: ”Profeetta, sano vaimoillesi ja tyttärillesi ja uskovaisille naisille, että heidän tulee hunnuttaa kasvonsa; näin on sopivinta, jotta heidät kunniallisiksi naisiksi huomataan, niin ettei heitä tunkeilevasti lähestytä.” Pyhiä kirjoja voidaan kuitenkin tulkita monella tavalla ja nähdä myös sidonnaisina kirjoitusajankohtaansa. Eiväthän kaikki kristitytkään noudata ”Raamatun” ohjeita aina kovinkaan tarkasti.

Vaatteiden ja muiden symbolien typeryys ja sortavuus on riippuvainen tulkitsijasta. Läheskään kaikki islamilaiset naiset eivät näe huivin tai peittävän vaatetuksen käyttämistä sortona. Esimerkiksi osoitteessa http://www.islamopas.com/hijab.html nostetaan esiin perusteita tietynlaiselle pukeutumiselle. Meidän silmissämme eräiden islaminuskoisten pukeutumiskoodit saattavat tuntua tiukoilta ja syrjiviltä, mutta esitetäänhän länsimaisessa kulttuurissakin sukupuolittuneita pukeutumiskoodeja. Suomessa esimerkiksi miehen pukeutumista hameeseen saatetaan oudoksua ja paheksua, ainakin muodollisissa tilaisuuksissa, joissa voi olla varsin tiukatkin edellytykset pukeutumiselle.

Tässä muutama linkki sivustoille, joilla islamia esitellään:

http://www.islamopas.com
http://www.answering-islam.org/suomi/index.html
http://tulevaisuus.org

Viimeksi mainitulla sivustolla on myös keskustelufoorumi, jolla voi halutessasi esittää kysymyksiä. Täytyy tosin muistaa, että nuokin sivustot edustavat jotakin tiettyä käsitystä islamista. Kuten uskontojen kohdalla yleensäkin, tulkintoja lienee melkeinpä yhtä monta kuin tulkitsijoitakin.

Kommentit (0)

Vastauksesi