Isäni palveli jatkosodassa 8/KTR2:ssa. Mikä se on? Sillä on olemassa peiteluku 4039.

Isäni palveli jatkosodassa 8/KTR2:ssa. Mikä se on? Sillä on olemassa peiteluku 4039.

Kantakortissa mainitaan hänen palvelleen kengitysaliupseerina. Varusmiespalveluksen hän suoritti Viipurin Prikaatissa (VR). Varusmiesaika kesti 440 pv ja päättyi heti talvisodan päätyttyä 17.3.1940. Koska Talvisodan osalle on myös merkitty taistelupaikkoja hänelle, niin oletan varusmiestenkin osallistuneen taisteluihin?

Vastaus

Maanpuolustuskorkeakoulun kirjastosta löytyi asiantuntemusta. Saimme heiltä seuraavan vastauksen:

8/KTR 2 tarkoittaa Kenttätykistörykmentti kakkosen kahdeksatta patteria. Ja tämä kahdeksas patteri kuului taas III patteristoon (jokaisessa patteristossa oli pääsääntöisesti kolme patteria), josta on kirjoitettu itse asiassa jonkinlainen historiikkikin:

Mutanen, Jorma. ; Harviainen, Juhani. ; Mähönen, Juhani. Pakana, III/KTR 2, 1941-1944 : liperiläinen kenttätykistö 1931-1990. [Ylämylly] : [Pohjois-Karjalan Tykistökilta ry.], 1990.   http://taisto.linneanet.fi/vwebv/holdingsInfo?bibId=55743

Kenttätykistörykmentti kakkosen III patteriston digitoituja sotapäiväkirjoja pääsee jonkin verran lukemaan myös Kansallisarkiston hakupalvelun kautta: http://digi.narc.fi

Jokaiselle joukko-osastolle ja –yksikölle oli puolestaan juuri tuollainen oma peiteluku, jota käytettiin muun muassa postitoimintaan paljastamatta joukon tarkkaa kulloistakin sijaintia.

Ennen talvisodan alkamista palveluksessa olleet varusmiehet osallistuivat taistelutehtäviin. Heistähän muodostettiin mm. YH-vaiheessa loka-marraskuussa 1939 ns. Kannaksen suojajoukot, jotka ottivat sodan alussa ensimmäiset hyökkäykset vastaan. Talvisodan kestäessä varusmiespohjaisista yksiköistä muodostettiin mm. taisteluarvoltaan varsin hyvä 1. divisioona. Näin ollen ei ole siis lainkaan tavatonta, että varusmiespalvelusta talvisodan aikana suorittaneella on myös taistelumerkintöjä.

Kommentit (0)

Vastauksesi