Isä opetti meitä -60 luvun lapsiaan, että takan / kiukaan pellin saa laittaa...

Isä opetti meitä -60 luvun lapsiaan, että takan / kiukaan pellin saa laittaa...

Isä opetti meitä -60 luvun lapsiaan, että takan / kiukaan pellin saa laittaa kiinni vasta kun on pelkkä punaisena hehkuva hiillos jäljellä. Eli ei pienintäkään keltaista, saati sinistä liekkiäkään.

Tuttavani taas väittää muuta. Vasta kun viimeinenkin hiillos on sammunut, ja tuhka on tummaa, saa pellin laittaa kiinni häkävaaran takia.

Itse olen käyttänyt tuota isäni neuvomaa metodia varmaankin jo tuhat kertaa vuosien saatossa ok-talossamme, ja tässä nyt edelleenkin istun kirjoittamassa.

Tosin varhaisteini-iässä kaverini mökillä me paikalla olleet 3 poikaa taisimme saada häkämykytyksen liian aikaisin suljetun pellin takia. Meillä kaikilla oli karmivan kova päänsärky herätessämme. Lienee syytä täsmentää, että limonadi ja vesi olivat ainoat nauttimamme juomat myös sen viikonlopun aikana.

Miten siis toimitaan pellin kanssa?

Vastaus

Pelti tulisi sulkea vasta silloin, kun hiillos on tummunut ja kytenyt täysin loppuun. Tätä metodia kannattaa tarjota myös nykyjunnuille. Isäsi on opettanut teille vanhanliiton perinteisiä lämmitystapoja. Ennen muinoin on ollut tapana sulkea pellit heti kun sininen liekki on lopahtanut ja hiillos on jätetty hehkumaan pesään. Tuli on saatu sitten näppärästi uudelleen viritettyä puhaltamalla kytevään hiillokseen. Käytäntö ei välttämättä ole haittaa aiheuttanut, sillä ennen vanhaan vaikka pelti suljettiin, hiilloksesta tuleva pieni haiku pääsi silti poistumaan häkäputken tai tähtiventtiilin kautta (samalla hoitui huoneen ilmanvaihto). Saattaa olla, että omakotitalonne pelti falskaa siinä mielessä sopivasti, että kekäleistä mahdollisesti syntyvä häkä poistuu hormin kautta, mutta nykyaikaisten uunien kanssa tulee olla tarkempi. Uusimmat tulisijat on tehty peltien ja suuluukkujen osalta niin tiiviiksi, että tuolla menetelmällä ne aiheuttavat häkämyrkytysvaaran.

Häkä eli hiilimonoksidi on nopeasti ja huomaamatta vaikuttava erittäin vaarallinen kaasu, jota syntyy epätäydellisessä palamisessa. Jo pienet pitoisuudet voivat aiheuttaa tajuttomuuden. Hään myrkyllisyys perustuu siihen, että punasolut sitovat itseensä herkemmin sitä kuin happea. Myrkytys syntyy, kun elimistö alkaa kärsiä hapenpuutteesta.

Todennäköisesti kärsitte skloddina kaverisi mökillä lievästä häkämyrkytyksestä. Oireisiin kuuluvat päänsärky, uneliaisuus, voimattomuus, huimaus, pahoinvointi ja tajuttomuus, ja vakavissa tapauksissa seurauksena voi olla heikko pulssi, kooma tai tukehtuminen.

Nuorille kokemattomille tulenkäsittelijöille on hyvä neuvoa oikeaoppinen päältä sytyttäminen, mutta huomattavasti tärkeämpää on opettaa milloin pellin voi turvallisesti sulkea. Ja varsinkin tiloihin, joissa pyörii monenlaista kokematonta pellinsulkijaa, ei voi kuin suositella häkävaroittimen hankkimista.

Lähteitä:
http://www.tulisijaopas.com/lammita.htm
http://www.nuohoojat.fi/walo1/esivu.php?id=89
http://www.pelastustoimi.fi/turvatietoa/nuohous-ja-tulisijat/

Kommentit (0)

Vastauksesi